В Украине появились новая банкнота. НБУ ввел в обращение новые 20 гривен

25.09.2018 14:36   -
Автор:
Національний банк України ввів в обіг банкноту номіналом 20 гривень зразка 2018 року з оновленим дизайном і удосконаленою системою захисту. Нові купюри будуть перебувати в обігу одночасно з банкнотами старого зразка.  Як повідомляють у НБУ, обмінювати їх на нові не потрібно.
 
Віктор Зайвенко директор Департаменту грошового обігу Національного банку України
 
Банкноти нового зразка номіналом 20 гривень є законним платіжним засобом на території України. Обов'язкова до приймання за її номінальною вартістю всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України.
 
Всього в цьому році буде надруковано близько 60 мільйонів банкнот номіналом 20 гривень, загальною вартістю 1млрд 200 млн
 
Віктор Зайвенко директор Департаменту грошового обігу Національного банку України
 
Першу партію оновлених 20-ти гривневих банкнот у кількості понад 5 мільйонів штук вже розподілено між підрозділами Національного банку України в регіонах. За дизайном нова банкнота номіналом 20 гривень наслідує оновленні банкноти номіналом 100 та 500 гривень.
 
Натомість, нова купюра залишається зеленого кольору, як і її попередниця. Також збережені розмір та зображення. На лицьовому боці, з правої сторони від портрета розташований захисний елемент контролю, який змінює колір під різними кутами нахилу банкноти, що дає додатковий захист від підробки.  
 
Віктор Зайвенко директор Департаменту грошового обігу Національного банку України
 
На оновленій банкноті також містяться такі основні елементи захисту: багатотоновий водяний знак, кодована захисна стрічка, покращений ультрафіолетовий захист, удосконалений інфрачервоний захист, удосконалений знак для людей з вадами зору, серійний номер чорного кольору, що розташований вертикально вздовж правого краю зворотного боку банкноти та виконаний шрифтом зі зміною висотою знаків.
 
Як пояснюють в НБУ, мета запуску нових грошей подвійна: замінити старі купюри, які вже зносилися, і одночасно захистити ці поширені банкноти від підробок.