В МОН предлагают облегчить условия поступления в техникум

20.09.2019 13:04   -
Автор:
Вступ з Сертифікатами ЗНО 4 років, вступні іспити в будь-яких комбінаціях та спрощені програми навчання. Такі умови для прийому до фахової передвищої освіти запропонувало у проекті Міністерство освіти та науки. 
 
Олег Шаров очільник директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН 
 
У цьому проєкті ми пропонуємо кардинально новий погляд на навчання у закладах передвищої освіти. Ми докладно розписали усі механізми вступу, за якими, наприклад, українці, які давно закінчили школу, зможуть вступити до закладу та отримати професію. Нам важливо, щоб люди, які хочуть навчатися, завжди могли безперешкодно здобувати фахову передвищу освіту.
 
Тож в оприлюдненому проекті пропонуються наступні зміни.
 
• Заклади фахової передвищої освіти зможуть запропонувати вступ на навчання за скороченою програмою не тільки тим, хто має диплом кваліфікованого робітника, але й тим, хто раніше здобув вищу освіту.
 
• Передбачено можливість отримання другої, третьої та будь-якої наступної фахової освіти за бюджетні кошти. Так, вступники, які раніше вже здобували освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста за кошти держбюджету, мають право безоплатно здобувати фахову передвищу освіту. Відшкодовувати кошти за період попереднього навчання не потрібно.
 
• Однією з умов для зарахування всіх вступників є укладання договору про надання освітніх послуг між закладом фахової передвищої освіти та вступником (за участю батьків або законних представників — для неповнолітніх вступників), зокрема при вступі на бюджет. У разі зарахування на контракт додатково укладається договір між закладом освіти та фізичною або юридичною особою про відповідні фінансові зобов’язання.
 
Крім того, МОН пропонує й вперше приймати для вступу сертифікати ЗНО за 2017 (крім іноземних мов), 2018, 2019 та 2020 роки з усіх предметів, також у абітурієнта буде вибір, що йому складати – іспити чи тестування, у разі ж подачі результатів ЗНО бал випускника за відповідне вступне випробування підвищиться на 25%. Та всі ці запропоновані зміни ще не остаточні, МОН продовжує громадські обговорення проекту.