В Харкові презентували нову книгу і слухали вірші Сергія Жадана (відео)

23.09.2023 18:41   -

“Скрипниківка”. Нова збірка. 50 і 1 вірш писані до і після великого вибуху, зібрані разом, поєднані відчуттям мови, яка так болюче зникає, але потім обов’язково повертається. У Харкові відбулась презентація нової книжки Сергія Жадана.

СЕРГІЙ ЖАДАН УКРАЇНСЬКИЙ ПОЕТ
Хай це буде їхній спів, їхні хорали. Як вони жили, як помирали. Доброго вечора! Дуже приємно вас бачити, дуже приємно вас чути і страшенно приємно виступати у рідному Харкові.

МАРИНА ТА ТЕТЯНА ХАРКІВ’ЯНКИ
Дуже довго ним захоплюємось. І групою, і ним,- як поетом, як автором. Обожнюю вірші, всі вірші Жадана. Просто захоплююсь ним, як людиною. От зараз це мабуть голос нашого і Харкова, і України. Дуже поважаю, дуже люблю. І тому я тут. На одного книжка до серця. Бачите? Я фанат прози. Якщо обирати, то я завжди за прозу. Дуже люблю його «Інтернат». Спробую полюбити і поезію. Не те, щоб поезію Жадана, а взагалі поезію. Така у мене не завжди любов, не зі всією поезією. Сподіваюсь, що з цією книгою станеться любов.

Презентація нової  книги “Скрипниківка” перетворилась на вечір поезії, на яких письменник читав свої вірші. Старі і нові. Про болюче, актуальне, минуле і теперішнє.

СЕРГІЙ ХАРКІВ’ЯНИН 
Постійно ходив на вечір його читань. У мене, напевне, є всі його книжки. Він мені подобається як митець, як людина, що робить дуже багато для України і української культури у світі. Він дуже відомий в Німеччині, наприклад. Він перекладає. Перекладає різних чеських письменників, польських – це неоцінений вклад в українську культуру.  

КАТЕРИНА ХАРКІВ’ЯНКА
Ще нещодавно з його творчістю була знайома дуже мало. І зараз може. Але може і це стало тим, що мене зацікавило сходити на цю зустріч і більше пізнати його творчість. Але те, що він є харків’янином, він пише саме про нас, про наші події, і він як ніхто передає ті події, які були у нас. І моя дочка вперше познайомила мене з його книгою  «Харківський євромайдан» і, знаєте, мене ще й дуже спонукало те, що наша молодь вона сприймає більш емоційно, аніж ми. І вони більш сприймають ці події. Її зацікавило. Вона була в іншому місті і пробувала на основі цієї книги казати всім і показувати, що в Харкові були зовсім не ті події, які бачить вся Україна.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

СЕРГІЙ ЖАДАН УКРАЇНСЬКИЙ ПИСЬМЕННИК
Я пам’ятаю минулий рік, я пам’ятаю виступи минулого року, коли Харків був практично порожнім і ми тоді почали робити якісь перші випусти, перші концерти. Це були якісь стріми в підвалах, на станціях метро, в якихось таких бомбосховищах. Я пам’ятаю, коли тоді приходили харків’яни, харків’янки. Це було для нас всіх важливо. Що ми збираємось, що ми говоримо, що ми співаємо, що ми читаємо, що ми слухаємо, що ми не відмовляємось від таких речей, що є дуже важливими. Мені здавалося, що це дуже важливо, що це страшенно показове відкриття Харкова. Харків оборонявся, Харків захищався, Харків воював і Харків був самий собою. Харкова без культури, без літератури, без театрів, без музики неможливо уявити. І Харків минулого року це показував, що, навіть за умови обстрілів, за умови, що росіяни стояли фактично на нашій окружній, стояли на нашій Рогані, все одно це не примушувало нас відмовлятися нам від важливих для себе речей. І мені здається, що дуже важливо сьогодні, що ми від цього не відмовляємось.

АНДРІЙ
Він для мене видатний поет  нашого сьогодення, а також, як на мене, дуже успішний громадський діяч на сьогодні, в наш час. І його вірші, в даному випадку, нам допомагають переживати всі ці події.

ОСТАННІ НОВИНИ