Коли Перемога і якою вона буде для Харкова – позиція Ігоря Терехова (відео)

23.09.2023 18:48   -

Про випробування війною, про стійкість харків’ян та перемогу. Це ключові теми інтерв’ю міського голови Ігоря Терехова українським журналістам. Очільник мегаполіса наголошує, що Харків став містом-героєм саме завдяки його жителям.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Уявіть собі біля 2 млн – до 24 лютого і 300 тисяч. Було жахливо, але ми витримали це і витримуємо зараз і коли ви мене питаєте, яка головна риса харків’ян – це, перш за все, незламність. Це воля, така сильна воля до перемоги і недаремно кажуть, що Харків це незламне місто, і недаремно Харків зараз це місто-герой і не можу не пишатися нашими харків’янами, не можу не пишатися нашим рідним містом, містом Харковом. Харків і харків’яни – це єдина родина, тому я пишаюсь харків’янами, пишаюсь Харковом. Не було жодного моменту страху, що Харків не вистоїть. Не було жодного тремтіння, що Харків ми не відстоюємо. Бо я спілкувався з військовими, ми були разом. Я спілкувався з молодими людьми, які записувались у .. Були величезні черги, щоб записатися у територіальну оборону, в ЗСУ і я бачив людей, я бачив ці емоції і я бачив, що є неуйомне бажання відстояти наше рідне місто, відстояти Україну. І так і було.

І невимовна жага відстояти місто у харків’ян, каже Ігор Терехов, була і у 2014 році. Саме це і допомогло уникнути утворення так званої ХНР та залишитись українчьким мегаполісом, що процвітає та розвивається.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Я дуже гарно пам’ятаю ті тривожні випробування і дні 2014 року. Коли дійсно почалась гібридна війна проти України, хтось це розумів, хтось не розумів. І я пам’ятаю, дуже гарно пам’ятаю, коли була неділя і коли були спроби захопити міську раду і як ми відстоювали міську раду, як були сутички біля міської ради і в самій міській раді. Коли приходили ці проросійські активісти і казали: «Ви нічого не робіть, ви тільки відійдіть у сторонку, постійте, ми зайдемо у сесійну залу, об’явим «ХНР» і вийдемо. Нічого не буде.». І ми не допустили їх до сесійної зали. Так, були сутички, так, була кров, так, це було, насправді було. Але ми тоді не допустили їх до сесійної зали, вони розвернулись, пішли після цих сутичок. Пішли на площу, там організовували сутички. Насправді, була дуже така грань тоді, але нам вдалося всім разом не допустити цих подій.

Тож, наголошує Ігор Терехов, росіяни помились, як тоді у 2014 році, так і у 2022 році. Проукраїнська позиція харків’ян, неймовірне бажання відстояти своє місто та незламність зробили свою справу і допомагають витримувати випробування війною.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Починаючи з 24 лютого, я вважаю, що це перший день але він тягнувся для мене декілька тижнів ми не спали, не їли. Бо потрібно було все з чистого листа робити і у нас не було такого досвіду, і ми консультувались з військовими. Дуже багато робили того, що казали військові і так і потрібно було робити. Потрібно було зробити і фортифікації, потрібно було зробити так, щоб десант росіян не зміг приземлитись у Харкові. Потрібно було вимкнути напругу, вимкнути світло. Потім я прийняв рішення, коли я зрозумів, що люди дуже схвильовані, що вони хочуть в укриття, я зупинив метрополітен, підігнав потяги метрополітену і люди там жили. І жили у нас, у метрополітені 160 тисяч мешканців. І кожного нужно було нагодувати, а все було зачинене. Кожного медично обслуговувати, дітей було дуже багато в метрополітені. Не було теплих речей. Дуже багато викликів, з якими зіштовхувались кожного дня.

Команда мера разом з харків’янами впорались із викликами, що були на початку повномасштабного вторгнення. І зараз всі як один об’єднані заради єдиної мети – Перемоги.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Для мене перемога – це, перш за все, вихід на кордони і цілісність України в кордонах 91 року. По-друге, це вступ наш в ЄС, крім цього це гарантії безпеки – їх нам може дати тільки членство в НАТО. І для харків’ян, для Харкова, для України – це гарантія безпеки. І крім цього, скажу таку річ, що ще для мене перемога – це тоді, коли наші родини нарешті з’єднаються, бо дуже багато сьогодні харків’ян вимушені були відвезти свої родини в безпечні місця, бо небезпека дуже велика. І я дуже хочу, щоб родини повернулися, повернулися у Харків і для мене, ще перемога, коли ми відбудуємо Харків. І тоді я скажу: «Так, перемогли!».

ОСТАННІ НОВИНИ