В Харькове впервые в Украине проведена сложнейшая операция

29.08.2012 18:26   -
Автор:

Віра Ананко приймає привітання з успішно проведеною операцією. Саме вона стала першою людиною в Україні, якій зробили аутотрансплантацію – їй пересадили її ж власну нирку, з якої було видалено бухлину.

Віра Ананко ,пацієнтка обласного Центру урології та нефрології ім. В.І. Шаповала:

-Почуваю себе добре. Немає таких болей, як було раніше. Щасливою почуваю себе. Я живу, я радію життю. І я дякую лікарям, що вони врятували мені життя без болю, продовжили життя без болю.

2 тижні тому жінка перенесла надскладну операцію. В 2004-му їй вже видалили одну нирку з приводу пухлини та ситуація повторилася. Хвору у вкрай важкому стані доправили до урологічного Центру. Фахівці скликали консиліум. Видалити єдину нирку означало б приречити жінку до довготривалого проходженню гемодіалізу, оперування всередині організму також ризик – втратити орган. Тому і вирішили провести аутотрансплантацію.    

Володимир Лісовий ,директор обласного Центру урології та нефрології ім. В.І. Шаповала:

-Почка была удалена из организма. Была отдельно на столике прооперирована. Операция была сложная, потому что кроме одного опухолевого узла уже были отсевы. И затем почку сложили и по технологии трансплантации забрали справа и пересадили на сосуды в левой области.

Операція тривала майже 8 годин. І вся багаточисельна бригади різнопрофільних лікарів була в очікуванні позитивного результату.   

Ніна Андоньєва ,обласний нефролог:

-Был страх кровопотери, страх, что пациентка окажется без почки и самое главное, что все ждали результата, когда же у пациентки на операционном столе появится моча.

Втім все завершилось успішно. І сьогодні фахівці Центру приймають поздоровлення з усіх куточків світу.

Ігор Шурма ,заступник голови Харківської облдержадміністрації:

-Це стало можливим тільки одному-високопрфесійному рівню лікарського колективу данної установи, які змогли інтегрувати найновіші технології. Операція закордоном, аналогічна проведеній тут, коштує сотні тисяч долларів. Нам вдалося таку операцію провести тут, вперше в Україні і безоплатно. Ті затрати, що понесла родина, будуть компенсовані видачею матеріальної допомоги.

Тепер, кажуть харківські фахівці, досвід у проведенні таких операцій є, а тому готові виконувати їх і надалі.

Анжела Сушко, Євген Карпенко, Харьковские Известия.