В Харькове планируют создать отделение паллиативного ухода за бездомными

31.10.2018 12:38   -
Автор:
Їх можна часто побачити на вулицях, на вокзалі, біля станцій підземкки та в підвалах багатоповерхівок. Вони з тієї чи іншої причини опинилися без даху над головою. Хтось в результаті махінацій позбувся квартири, загрузнув у боргах. Проте більшості з них просто комфортний такий спосіб життя. Жебрацтво та пияцтво для них норма. Небайдужі городяни дуже часто повідомляють про таких людей у соціальні служби міста. Проте відвезти на медобстеження таку людину на завжди вдається, каже віце мер Світлана Горбунова-Рубан.
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення
 
Больница им не интересна. Потому что кормят не очень, требуют определённого порядка, дисциплины. Стараются содержать применяя нужные правила общежития и так далее и тому подобное. Поэтому не всем больницы нравятся. Очень часто после того как мы их госпитализируем, отмоем, приведём в порядок, накормим, они какое-то время в больнице побудут и никого ни о чём не предупреждая опять уходят на улицу. 
 
Чимала кількість людей без певного місця проживання, додає Світлана Горбунова-Рубан, має наочні вади здоров'ями. Відсутність кінцівок ніг чи рук в результаті асоціального способу життя має більшість таких людей. Влітку на лікарняних ліжках таких пацієнтів перебуває близько півсотні, взимку – за сотню. Нажаль, виписати їх нікуди, проте і без допомоги залишити неможна, резюмує віце-мер. Тож у Харкові вирішено створити спеціальну установу де будуть знаходитися такі люди. Де вони будуть під наглядом та отримуватимуть необхідну меддопомогу.
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення
 
Это отделение паллиативного ухода. Отделение постоянного прибывания этих людей в условиях паллиативного ухода. Это медико-социальное будет отделение. Для этого существует приказ Министерства социальной политики, который позволяет нам такое отделение открыть. У нас уже есть виды на помещение для этого отделения, у нас есть контакт с Министерством социальной политики. Мы надеемся, что Фонд социальных инвестиций выделит грант на ремонт этого помещения и создания этого отделения. Но это нам придётся делать обязательно потому что начнётся медреформа и я не думаю, что такое количество людей не сможет просто так годами, а  у нас есть люди которые годами лежат годами, находится на больничной койке.  Поэтому наша задача решить ещё и эту проблему.