В Харькове горел “Хартрон”. Есть погибшие

08.01.2014 21:10   -
Автор:

Євгенія Кутнова кореспондент

Пообіді на території підприємства Хартрон сталась пожежа. Зараз за моїми плечима видно, як рятувальники намагаються загасити полум"я. Йдуть густі клуби диму. На територію нас не впустили, адже це режимний об"єкт.

Очевидці розповідають, що чули вибух в будівлі.

Іван очевидець

Ну было, будто как гром.

Катерина очевидець

Я видела штук семь машин скорой помощи туда проехало. А пожарок вообще видимо-невидимо. А дым такой валил, что я Бога молила. Все позакрывали, потому что едкий дым.

Як з"ясувалося, пожежа сталась у приміщенні ювелірної фабрики, яка знаходиться на території Хартрону.

Євген Василенко головний фахівець відділу зв'язків з громадськістю ГУ ДСНС у Харківській області

Пожар случился на четвертом этаже пятиэтажного здания в середине на територии завода. Горело около двухсот квадратов, перебросилось пламя на пятый этаж.

Працівники фабрики вистрибували з вікон. Одна людина загинула на місці, одна по дорозі в лікарню. Тіла ще шістьох знайшли на місці пожежі. Окрім цього, наразі в лікарні знаходиться семеро постраждалих.

Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення

Состояние одного – тяжелое, он сейчас находится в операционной, его оперируют, состояние остальных пострадавших средней тяжести. У всех в основном ожог дыхательных путей, и небольшие ожоги на теле, и, конечно, тяжелейший стресс все пережили.

Аслан Цогоєв завідувач опікового відділення лікарні швидкої та невідкладної допомоги
 
Параллельно идет обследование, консультации терапевтов, и так далее.

На місце трагедії з Києва прибув віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул. За завданням Президента України він провів спеціальну нараду та оглянув місце пожежі. Фахівці озвучили і попередню причину. Це возгорання або вибух в одному з цехів через грубе порушення правил техніки безпеки. Через це і самостійна евакуація людей була неможлива.

Володимир Суходубов в.о. прокурора Харківської області

Эвакуационного выхода не было. Дверь металлическая  -  она была закрыта на большой амбарный замок. И собственно говоря в этот момент люди были предоставлены сами себе и стихия сделал свое зловещее дело. Если бы были открыты выходы противопожарной безопасности и обеспечили безопасность людей. Возможно те люди, которые прыгали в окна – они покинули бы это покинули бы это помещение путем, как раз пользуясь теми противопожарными выходами.

За цим фактом відкрито кримінальне впровадження. Санкція статті передбачає від трьох до восьми років позбавлення волі. Вивчаються усі обставини пожежі. Справу контролює прокуратура області. Винних притягнуть до відповідальності, -наголосив віце-прем'єр-міністр. А сім"ї загиблих ніхто не полишить.

Олександр Вілкул віце-прем’єр-міністр України

Сумы ущерба покажет комиссия. Могу сказать, что будет принята специальное постановление правительства и семьям погибших будет обязательно оказана помощь – около ста тысяч гривен на каждую семью.