Удар по Харкову, конфіскація активів рф та виробництво озброєння з Литвою – головне на ранок 11 січня

11.01.2024 11:24   -

Цієї ночі окупанти атакували Харків. За даними місцевої влади, є влучання у цивільний об’єкт. Постраждали також і житлові будинки. Відомо про більше десяти поранених, їм надається медична допомога. Також внаслідок обстрілів без світла, за даними енергетиків, 46 домоволодінь та 9 юридичних споживачів. Пошкоджено трансформаторну підстанцію та лінію електропередач. Комунальні служби працюють.

Атакували також Херсонську, Харківську, Донецьку, Дніпропетровську, Запорізьку, Миколаївську, Сумську та Чернігівську області. За даними військових адміністрацій, є загиблі, поранені та пошкодження цивільної інфраструктури.

Українські військові продовжують стримувати рашистів на різних ділянках фронту. За даними Генштабу, окупанти попри значні втрати наступають на Куп’янському напрямку. ЗСУ стримує ворога і на інших напрямках. За добу відбулось 73 бойових зіткнень.

Україна і Литва домовились про спільне виробництво озброєння, зокрема, засобів боротьби з дронами. Про це розповів Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з представниками ЗМІ у Вільнюсі після проведених переговорів з Президентом Литви Гітанасом Науседою. Згодом Президент України також планує відвідати Латвію і Естонію.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Адміністрація президента США Джо Байдена підтримала законопроєкт, який дозволить конфіскувати близько 300 млрд доларів із заморожених російських активів і направити ці кошти на відбудову України. Про це повідомляє Bloomberg. Так, у меморандумі ради національної безпеки Комітету Сенату з міжнародних відносин йдеться, що документ надасть виконавчій владі повноваження, необхідні для конфіскації російських суверенних активів на користь України. Білий дім хоче узгодити цей крок із союзниками з “Великої сімки”, зокрема в Європі, де зберігається близько 200 млрд доларів заморожених активів РФ.

Світовий банк прогнозує цьогорічне зростання ВВП України на 3,2%. У фінустанові заявили, що у Східній Європі темпи зростання ВВП повернулися до позитивної тенденції, а в Україні темпи зростання становили 4,8%. Незважаючи на цю позитивну тенденцію, виробництво в Україні у 2023 році залишалося на 30% нижчим за рівень до вторгнення рф. Проте банк очікує, що цього року українська економіка зросте на 3,2%, а вже у 2025 році на 6,5% (найвищий показник для регіону “Європа й Центральна Азія”).

ОСТАННІ НОВИНИ