Трудова міграція: які мінуси та плюси є для держави?

02.06.2020 12:26   -
Автор:
Близько ста тисяч українців таки поїхали на заробітки під час карантину. Хоча Кабмін, аби уникнути трудової міграції, обіцяв створити майже півмільйона робочих місць з зарплатнею приблизно в вісім тисяч гривень. На практиці ж профінансували понад двісті тисяч місць. Про це заявили в Міністерстві економіки. 
 
А от в міністерстві іноземних справ заявляли про те, що під час пандемії не вважають доцільним, аби українці виїздили за кордон на заробітки. Після цієї заявили уряд отримав шквал критики на свою адресу від країн ЄС. І в Нацбанку України також не підтримали заяви МЗС. Адже перевод коштів додому від заробітчан складав близько десяти відсотків ВВП. 
 
Заява НБУ
 
До цього часу консенсусна думка полягала в тому, що значні обсяги переказів трудових мігрантів пом'якшують наслідки криз для країн-донорів робочої сили. Але особливістю нинішньої кризи є закриття кордонів багатьма країнами, а не тільки зниження економічної активності в світі. За експертними оцінками, протягом карантину в Україну повернулися близько 10% працівників, а ще 10%, які планували виїзд на сезонні роботи в другому кварталі, залишаться в Україні.
 
І як наслідок зростає безробіття, кажуть в НБУ, а це також витрачання державних коштів, бо ті, хто раніше сприяв стабілізації української економіки, наразі її послаблює отриманням, зокрема, грошової допомоги з держбюджету. Тож за даними статистики безробіття в Україні вже сягнуло показнику в півмільйона, і це на шістдесят відсотків більше, аніж минулоріч.