Соцстрах задерживает выплаты больничных

03.04.2019 15:13   -
Автор:
У Фонді соціального страхування запевняють: борги за лікарняні почнуть гасити у квітні, коли прийде черговий транш з Єдиного соціального внеску з рахунків Державного казначейства. У відомстві наголошують: обсяги виплат з лікарняних та допомоги з тимчасової непрацездатності за минулий рік збільшились.
 
Минулого року середній розмір виплат з тимчасової непрацездатності зріс на 31,9 %. Тривалість лікарняних – на 9%. Фонд на 99% фінансується за рахунок надходжень ЄСВ. І, на відміну від Пенсійного фонду не дотується Держбюджетом. Як тільки отримаємо наступні надходження від ЄСВ, одразу людям усе виплатять.
 
Причини панікувати відсутні, підкреслюють у фонді. Та додають: за минулий рік виплатили допомоги у зв"язку із втратою непрацездатності та вагітності і пологам на суму близько 12 мільярдів гривень.
 
Процес виплати тих же лікарняних не такий простий та швидкий, як вважає більшість. Самі лікарняні листи у Фонд не надходять. Працівник відносить їх работодавцю чи бухгалтеру. Потім на підприємстві його затверджують і вже на підставі виписаної заяви-розрахунку, яку работодавець відсилає до Фонду, відбуваються виплати. Після отримання працівником лікарняного, гроші  не надходять. Потрібен час. 
 
В той же час у фіскальній службі Харківської області відмічають позитивну динаміку надходжень єдиного соціального внеску.  Протягом перших двох місяців 2019 року платники регіону поповнили казну соцвнесками більш ніж на 2 мільярди гривень. Це на 25% більше ніж за аналогічний період в минулому році.