Реконструкция Харьковского зоопарка идёт на высшем уровне. Мнение специалистов

24.08.2019 17:01   -
Автор:
Суматранські орангутани з Харківського зоопарку Жора та Флора цього тижня відзначили своє свято і зробили особливим для Харківського зоопарку Всесвітній день орангутанів. Адже вперше в історії зоосаду його святкували разом зі своїми вихованцями, яких до цього в колекції не було зовсім. 
 
Жанна Сивуха прес-секретар Харківського зоопарку
 
Приматы отмечают его на новом месте – в "Планете обезьян". Без шумных мероприятий, к которым они привыкли в зоопарке Ля Буасьер Дюдор. У нас в этом году всё более спокойно и по-домашнему, но не менее знаково, ведь День орангутана совпал с окончанием карантина. Процесс адаптации проходит хорошо. Жора и Флора очень активно исследуют новое пространство. И если Флора отдаёт предпочтение отдыха в гамаках, Жора, как настоящий тинейджер, любит активные игры. Игры с водой, перемещение по канатам, различные головоломки. 
 
Цього рудого красеня, француза за паспортом, десятирічного самця Суматранського орангутана на західний манер звуть Жорій. Вже тут, в Харківському зоопарку, куди він приїхав з зоосаду Ля Буасьер Дюдор, що знаходиться на півночі Франції, його нарекли Жорою. Примат прибув не один, а разом зі своєю подругою Флорою. В дикій природі ці тварини зустрічаються тільки на острові Суматра в Індонезії. Їх популяція меншає з кожним роком. Все через забруднення навколишнього середовища, незаконний вилов тварин, продаж і браконьєрство. Немаловажливий фактор і вирубка лісів. Бо живуть ці мавпи на деревах. Аби збільшити популяцію Суматранських орангутанів їх розводять в неволі, в зоопарках. 
 
Карина Детюк заступник директора Харківського зоопарку з зоологічної та наукової частини 
 
Мы участвуем в программе, программе по размножению орангутанов. Это наша Европейская ассоциация зоопарков и аквариумов. И согласно этой программе мы получили наших орангутанов. Мы планировали получить только одного мальчика, но он достиг уже половозрелого возраста и в той группе, в которой он находился, самцы его стали обижать. Его пришлось отделить, а вот Флора – девочка, она стала его социальным партнёром. Она стала его защищать и они уже стали вместе, как пара. И так получилось, что у нас бонусом стала Флора. Потому что, перевозя Жору, нельзя было оставлять там и перевозить его одного – для него бы это был большой стресс. Дальше у нас планируется получение самки из Будапешта и самца из Цюриха. И у нас будет полноценная группа, которая будет размножаться. 
 
Це перші офіційно завезені в Україну Суматранські орангутани, уточнює Карина Детюк. Всі інші, що є у колекціях інших зоопарків ввезені нелегально. Це підтверджує і Сімон Бребьон, кіпер зоопарку Ла Буасьер-дю-Доре, який є своєрідним хрещеним батьком орангутанів і супроводжує своїх підопічних в таких переїздах. Він вражений новою локацією під назвою "Планета мавп", що створили у Харківському зоопарку. Особливо доглядач зазначив мобільність конструкцій і розміщення їх на різній висоті. 
 
Сімон Бребьон кіпер зоопарку Ла Буасьер-дю-Доре (Франція) 
 
Я приємно здивований. Все зроблено на найвищому рівні і для комфорту тварин. Є багато можливостей для збагачення середовища, натуральні матеріали. Мені дуже подобається. Думаю, і моїм підопічним теж. 
 
Та не тількі гарні умови проживання створені для Жори та Флори, додає кіпер. Також фахівець відзначив якісне годування орангутанів. Що стосується раціону орангутанів в цілому, зазначають його доглядачі, то він складається з овочів і фруктів. Раз на тиждень – яйця. Плюс улюблений напій – чай з медом – 2 літри вранці та ввечері.
 
Вікторія Козирева заступник завідувача відділу приматів Харківського зоопарку
 
Любимый Флорын цветок – артишок, она его обожает. Они очень любят брокколи. Очень любят авокадо. Всегда рады помидорам. Перчик. Из этой группы они любят всё – и Айсберг и Радичи и Индиф. Безумно любят свои гранулы, прямо вот безумно любят. Конечно все орангутаны, все человекообразные обезьяны, все человекообразные приматы любят фрукты, но в рационе орангутанов они должны быть в ограниченном количестве. Поэтому вот это то, что наши орангутаны скушают за день. Не больше 800 граммов фруктов на двух взрослых орангутанов. 
 
Побачити рудоволосих французів, тепер вже з харківською пропискою, орангутанів Жору та Флору, а також всіх іншим мешканців оновленого зоопарку харків'яни та гості Харкова зможуть після завершення масштабної реконструкції. Нею, доречі, після візиту в Харківський зоопарк під великим враженням залишився і куратор зоологічної колекції зоопарку Дессау в Німеччині Ян Бауер.
 
Ян Бауер куратор зооколекції зоопарку Дессау (Німеччина)
 
Це приголомшливо! Я вперше в Харкові, але багато чув про Харківський зоопарк, про ту роботу, що тут ведеться. Приємно усвідомлювати, що для міста одним із пріоритетів є будівництво зоопарку. Зараз, коли я побачив хід реконструкції зсередини, можу сказати, що це буде надзвичайно красивий зоопарк. Ви на правильному шляху! Я дуже люблю людиноподібних мавп. І ваша "Планета" – одна з кращих будівель для приматів в Європі. Дуже просторо, натуральне наповнення вольєрів, багато елементів збагачення середовища і правильний підхід до раціону! 
 
І ескізний проект, і хід будівельних робіт фахівець з Німеччини оцінив на найвищому рівні. Особливо відзначив підхід до формування зооколлекції майбутнього зоопарку і умови утримання тварин, максимально наближені до проживання в дикій природі.
 
Карина Детюк заступник директора з зоологічної і наукової частини Харківського зоопарку
 
Безусловно, такие визиты очень важны для нас. Для того, чтобы мы лишний раз убедились, что мы на правильном пути, что наша реконструкция идет в правильном русле, что Харьковскому зоопарку особое внимание коллег не только украинских зоопарков, но и зоопарков Европы, что мы им интересны, им интересен наш опыт, наша реконструкция. Очень приятно наблюдать, когда наши гости, коллеги, что-то фотографируют, какие-то наши архитектурные решения в процессе реконструкции, которые мы применяем для наших животных. Они их фотографируют и берут себе на вооружение. По-моему, это и есть наилучшая оценка нашей реконструкции.