Пенсійна реформа в Україні. Автоматичне призначення держвиплат та накопичувальна система – думка експертів

03.07.2020 14:06   -
Автор:
Пенсійний фонд України запровадив нову електрону послугу – автоматичне призначення пенсії. Відтепер при досягненні потрібного віку виплати від держави призначаються автоматично. Тобто додатково, зазначають в уряді, звертатись та особисто відвідувати органи Пенсійного фонду не потрібно. А для користувачів, які ще не є пенсіонерами сервіс дозволяє отримати необхідну інформацію про майбутнє призначення держвиплат. 
 
Користувачу, який ще не є пенсіонером, потрібно авторизуватися на порталі Фонду за допомогою кваліфікованого електронного підпису. Його можна отримати у державних банках чи установах. Після цього потрібно заповнити анкету та додати скановані копії документів, а потім підписати заяву електронним підписом та надіслати її до органу пенсійного фонду.
 
Документи, що підтверджують трудову діяльність (трудову книжку, документи про навчання, військову службу тощо), можна подати завчасно. Трудову книжку може подати як роботодавець, так і сам користувач. До речі, Пенсійний фонд України розпочав роботу щодо запровадження електронної трудової книжки. Після опрацювання заяви на автоматичне отримання пенсії користувач отримає повідомлення про автоматичне призначення пенсії, дату та розмір виплат.
 
Незабаром, додають в уряді, послуга буде доступна також користувачам, які не мають електронного підпису. Вони зможуть авторизуватись через BankID або Інтегровану систему електронної ідентифікації. У профільному міністерстві відзначають, що від початку роботи сервісу заяви подали вже більше восьмиста  майбутніх пенсіонерів. 
 
У той же час, ще на початку року, в уряді анонсували запровадження другого рівня пенсійної реформи – накопичувальної системи. Це означає, що після набуття чинності відповідних норм, кожен робітник повинен буде додатково спрямовувати від двох до семи відсотків заробітної плати до пенсійного фонду на особистий рахунок.
 
Втім, як відзначають експерти, впровадження такої системи досить сумнівне, адже наразі немає регуляторних актів та інструкцій, як саме повинні відбуватись такі накопичення. 
 
Олег Пендзин економічний експерт
 
Українці повинні розуміти, що за введення другого рівня накопичувальної пенсійної системи повинні будуть заплатити вони самі, причому гарантії отримати накопичені кошти назад, через десятки років, немає. Бо управляти коштами повинні невідомі комерційні структури – фонди, а держава, яка змусила людей заплатити – відрахування обов'язкові – ніякої відповідальності за їх збереження не несе. Маючи недавній досвід банкрутства більше сотні комерційних банків, які перебували під жорстким контролем НБУ, чи можемо ми довіряти свої кошти новим, абсолютно незрозумілим структурам? 
 
Окремо, економісти звертають увагу і на поточну ситуацію в Україні та світі. Адже за прогнозами, падіння ВВП країни в 2020 році складе від 4% до 7%. А у такій ситуації, переконані економісти, подібні стратегічні проекти починати не варто, адже їх наслідком стане додаткове зменшення доходів громадян і чергове падіння конкурентоспроможності вітчизняних підприємств.
 
Віктор Скаршевський економічний експерт 
 
Поки немає чітких аргументів фінансових, економічних, соціальних, які б переконали в необхідності впровадження другого рівня пенсійної реформи і що це вирішить проблему депопуляції в Україні. Адже накопичувальний рівень – перерозподіл грошей, а не створення нових доходів. Якщо у нас буде низька зарплата, то будуть і низькі пенсії. Якщо економіка не розвивається, не створюються нові робочі місця і немає припливу робочої сили, то пенсійна система не буде працювати. Це проблема не тільки України, а багатьох країн світу.