Новый УПК существенно защитит человека

22.09.2012 15:11   -
Автор:

Андрій Гончаренко начальник управління підтримання державного обвинувачення прокуратури Харківської області

-Мы подвели прокурора, процессуальное лицо,чтоб он один знал, как Отче наш это дело и мог участвовать реально и правильно в суде. поэтому на сегоднешний день экперимент продолжается. Он согласно приказа будет действовать до десятого октября, а нам ничего не мешает подучить другие районы.

Раніше дії прокурорів регламентувались внутрішніми наказами. Тепер же чітко прописані у кодексі. Терміни розгляду справи скоротяться,- каже Андрій Гончаренко. За присутність свідків будуть відповідати також вони. Справу зможуть розглядати без потерпілого, якщо він довго не з"являється до суду. З введенням нового Кримінально-процесуального кодексу, кажуть прокурори, кількість затриманих у СІЗО скоротиться. Адже до взяття під варту, введуть ще ряд етапів: заставу, домашній арешт. Підписка про невиїзд взагалі зникає. Судові органи з дев"ятнадцятого листопада вже не зможуть відправляти справи на дорозслідування.
 
Андрій Гончаренко начальник управління підтримання державного обвинувачення прокуратури Харківської області

-Будет, суд может вынести, первой инстанции, два приговора: первый- оправдательный и обвинительный. Все, другого ничего не выносится. А у нас что сегодня получается, по пять-шесть раз дело возвращается на дополнительно расследование. Единственный момент есть, что на стадии предварительного рассмотрения органом, местным судом, возможно дело повернення прокурору. Есть там процессуальные документы при составлении обвинительного акта.

Допити та засідання суду вже проводять у режимі відеоконференції. Завдяки цьому скоротяться терміни розгляду справ. Автором цього нововведення став народний депутат України Валерій Писаренко. Тепер вже фахівці кажуть, ця новація обов"язково виправдає себе.

Олександр Бандурка заслужений юрист України

-По-перше не гальмує сам процес кримінального впровадження чи судового розгляду, коли свідок, потерпілий, експерт не моужть приймати участь безпосередньо, чи потрібно комусь їхати на далеку відстань. По-друге, для того, хто є свідком, це є економія коштів, не трата грошей на проїзди.
 
Окрім цього, у новому КПК тепер чітко прописані негласні слідчі дії правоохоронних органів.  Проводити їх правоохоронцям можна буде тільки з дозволу слідчого судді. І тільки коли справа стосується особливо тяжких злочинів, насильства. Після їх закінчення правоохоронні органи, за рік або при прид"явленні документів захиснику, повинні повідомити громадянина про негласні слідчі дії.  

Олександр Бабіков начальник управління прокуратури Харківської області

-Все виды оперативно-разыскных мероприятий, которые раньше были секретные, как-то снятие информации с каналов связи, снятие информации с электронных информационных систем, аудио-, видеоконтроль лица,аудио-, видеоконтроль места, арест, выемка, изьятие кореспонденции, выполнение специального задания по выявлению организованных преступных групп, негласное сотрудничество и так далее. Все это нашло отражение в новом уголовно-процесуальном кодексе.

Також злочинець зможе відкупитись від потерпілого, уклавши угоду та заплативши матеріальне відшкодування. Але тільки у випадку  згоди потерпілого та у суді. Вийнятки – тяжкі злочини. Таким чином вдасться зменшити державні витрати на проведення кримінальних процесів. Якщо ж потерпілий відмовиться від угоди, або його не влаштує сума відшкодування, процес проходитиме у звичайному режимі. Загалом же новий КПК стане революціним документом.

Валерій Писаренко народний депутат України

-Новый УПК существенно защитит человека. Мы надеемся, что уже с первых дней роботы люди смогут ощутить что такое уважение к своим правам в сфере уголовного судопроизводства. Мы сделали кодекс, который предоставляет людям права и дает им возможность защищать свои интересы в суде.