Незаконні скиди нафтопродуктів від промислових підприємств, СТО, мийок в очисні споруди і каналізацію Харкова

17.07.2020 12:15   -
Автор:
Наразі в Харкові нагальним питанням є незаконні викиди нафтопродуктів від промислових підприємств – станцій технічного обслуговування та автомийок в очисні споруди та каналізацію Харкова. Основними функціональними задачами КП «Харківводоканал» є як постачання води в місто та частини регіонів області, так і прийняття стоків від населення та юридичних підприємств міста і їхня подальша очистка.
 
Тарас Грущак заступник генерального директора – директор департаменту збуту КП "Харківводоканал"
 
Дійсно є проблема з перевищенням цих граничнодопустимих норм, як по біологічним, так і по хімічним показникам, в тому числі і по нафтопродуктам. Зокрема, протягом 2019 року було зафіксовано наявність в стоках підприємств частин нафтопродуктів, зокрема по 460 підприємствам і по майже 90 підприємствам ці встановлені нормативні показники були перевищені.
 
Зокрема, зазначають на підприємстві, це стосується підприємств важкої промисловості, автомийок, сто, а також тих підприємств, що мають значні автопарки. Перевищення норм, у тому числі по нафтопродуктам, приводить до необхідності застосування штрафних санкцій до підприємств-порушників. 
 
Тарас Грущак заступник генерального директора – директор департаменту збуту КП "Харківводоканал"
 
Так, на протязі минулого року саме до таких підприємств, які допустили перевищення в стоках величину нафтопродуктів було застосовано штрафних санкцій на суму близько мільйона ста тисяч гривень. Загалом за перевищення граничнодопустимих велечин у стоках по всім параметрам в тому числі біологічних, хімічним за 2019 рік підприємством було застосовано санкцій майже на 17,5 мільйонів гривень.
 
І як наслідок таких порушень – на очисних спорудами «Харківводоканалу»: Диканівським та Безлюдівським доводиться проводити додаткові заходи щодо очистки прийнятих стоків з додатковим використанням біологічних, хімічних елементів, електроенергії. Тобто робиться все, щоб очищені стічні води, що скидаються в межах Харкова, не впливали на якість питної води, що подається містянам. Як зазначив Тарас Грущак, це несе понаднормові затрати підприємства. 
 
Тарас Грущак заступник генерального директора – директор департаменту збуту КП "Харківводоканал"
 
Більше того, щоденно відомчими атестованими хімічно-бактеріологічними лабораторіями підприємства на очисних спорудах проводиться аналіз як каналізаційних стоків, які надходять на очисні споруди так і очищених стоків на виході з очисних споруд. На протязі всього 19 та поточного року очисні споруди працюють в штатному режимі, перевищень очищених стоків на виході допущено не було.
 
За результатами обстежень найбільших забруднювачів «Харківводоканалом» було внесено 22 приписи і пропозиції щодо проектування та зведення локальних очисних споруд. І деякі підприємства вже на стадії їх будівництва. Саме вони, на думку фахівців підприємства, зможуть забезпечити нормативну якість стоків. 
 
Тарас Грущак заступник генерального директора – директор департаменту збуту КП "Харківводоканал"
 
Наявність тих чи інших елементів уже в скинутих очищених водах на чітко нормативно встановлених і підприємство ці норми витримало. Більше того ці норми можуть різнитися для різних підприємств нашої сфери, з огляду на місця забору та скиду води.