Неповернення українських біженців коштуватиме економіці $113 мільярдів ВВП – дані дослідження

10.07.2023 19:06   -

$113 мільярдів доларів ВВП за 10 років – саме стільки збитків отримає бюджет України через неповернення біженців з-за кордону. Це також може означати недоотримання близько 45 млрд доларів податкових надходжень. Але, зараз в умовах повномасштабної війни, бажання мігрантів повертатись зменшується. Це підтверджують дані дослідження Центру економічного відновлення. І без ефективної державної політики, наголошують аналітики, деякі біженці не захочуть повертатись у рідну країну

ДОСЛІДЖЕННЯ ЦЕНТРУ ЕКОНОМІЧНОГО ВІДНОВЛЕННЯ
За розрахунками, близько 1,42 млн українських вимушених мігрантів в країнах Європи, а також 0,7 млн в країнах-агресорах належать до робочої сили. Всього близько 2,1 млн осіб. Більшість дорослих мігрантів складають жінки у віці 25-49 років, левова частка з яких має вищу освіту та працювали до вторгнення.

Аналітики зазначають, що повернення цих мігрантів є важливим з точки зору забезпечення швидкого та стійкого економічного зростання: аби зростати з темпом 7% на рік, до 2032 року Україні потрібно буде залучити від 3 до 4,5 млн осіб до робочої сили. При цьому більшість з мігрантів, наголошують фахівці,  вже ж таки вирішили повернутись до України 

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ДОСЛІДЖЕННЯ ЦЕНТРУ ЕКОНОМІЧНОГО ВІДНОВЛЕННЯ
В той час як 7-10% вимушених мігрантів вже вирішили залишитись за кордоном, більшість мігрантів наразі схиляються до повернення. З плином часу все більше мігрантів знаходять роботу: лише за серпень 2022 – січень 2023 приблизно 17% вимушених мігрантів знайшли роботу або почали проходити професійні курси.

У досліджені зазначається, що найбільша частка вимушених мігрантів будуть готові повернутись після перемоги. І для них головною проблемою є питання безпеки. А от, ті люди, котрі вже повернулись у рідні регіони, вказують на складні умови у місцях повернення. При цьому, зазначається у досліджені, люди із зони бойових дій найбільше готові повертатись з-за кордону у безпечніші регіони за умови надання допомоги із житлом, працевлаштування і фінансової підтримки.

ДОСЛІДЖЕННЯ ЦЕНТРУ ЕКОНОМІЧНОГО ВІДНОВЛЕННЯ
Згідно з результатами різних опитувань, наявність добре оплачуваної роботи і відносно вищий рівень життя в Україні, сприятиме поверненню наших співвітчизників. Проте із плином часу, все більше працездатних українців знаходять роботу за кордоном, що не сприяє їх намірам повернутися, особливо серед висококваліфікованих кадрів. 

ОСТАННІ НОВИНИ