Навчання надзвичайників

15.08.2012 11:31   -
Автор:

 

Працівникам "Харківського жирового комбінату" сьогодні було не до роботи. На їхньому підприємстві вранці сталася надзвичайна пригода. Запалав рафінаційний цех.

Через високу концентрацію жирних кислот вогонь швидко розповсюдився по цеху. У вогняній пастці опинилися люди. Звільняти деяких довелося навіть з-під завалів: через високу температуру обвалилася одна з будівельних конструкцій. Собака Соня таких постраждалих знаходила без вагань.

Алла Осипенко кінолог-рятувальник

– Ее задача показать мне, что она нашла, а это мы достигаем путем лая.

У вогні постраждало шестеро людей. З опіками та ураженнями дихальних шляхів допомогу їм надавали медики. .

– Состояние тяжелое, возможно перелом позвоночника.

Та полум’я не здавалося. Гасили пожежу всім миром: шістдесят еменесників,близько десятка одиниць техніки та чиновники. За пожежний рукав навіть взявся народний депутат України Олександр Фельдман.

Олександр Фельдман народний депутат України

– Мне помогали, я не знаю как он работает на полную мощность, но достаточно серьезная штука.

Та тільки встигли одну стихію приборкати – сталася інша. Зруйновані конструкції пошкодили ресивер подачі аміаку. Пари небезпечної речовини утворили в повітрі хмару.

Євген Воробйов начальник хімічної групи рятувального загону Головного управління МНС

– Сотрудники нашей группы произвели разведку, место разлива, провели эвакуацию пострадавшего и наложили пневмобандаж на пробоину.

На щастя надзвичайна пригода на жировому комбінаті це лише легенда навчань еменесників. Проводити такі заходи їхня постійна задача. Бо тільки так у разі реальної небезпеки – вони спрацюють правильно і швидко. Тим паче, що на промислових підприємствах свої особливості. А таких, потенційно небезпечних у Харківській області нараховується близько семиста.

Павло Одарюк начальник Головного територіального управління МНС України в Харківській області

– Все эти объекты под контролем, на этих объектах монтируются системы раннего оповещения для того чтоб, если немножко даже будет утечка аммиака, хлора, чтоб моментально сработали системы оповещения.

За успішно проведені навчання рятувальникам висловили подяку міські чиновники, а Народний депутат України Олександр Фельдман на додачу ще й презентував бойове обмундирування.

 Олена Мітясова, Євген Шинкаренко.  "Харьковские Известия"