“Ми не падаємо духом”. Як харків’яни очікують на державні компенсації за знищені ворогом оселі (відео)

11.01.2024 18:15   -

Шматок стіни, частина пічки та господарські прибудови. Це все що залишилося від дому родини Бантушів. У березні 2022-го під час ворожого обстрілу їх дім вигорів вщент.  

ОЛЕКСАНДР БАНТУШ ГОСПОДАР ЗРУЙНОВАНОГО БУДИНКУ
Дружина була на чергуванні на роботі з дитиною. Я виїхав до кума. Це сталося, якщо я не помиляють з 2 на 3 березня. Нічого не залишилося. Залишився тільки флігель, що позаду мене, сарай і ще один сарай. Жена была на сутках на работе с ребенком. Я выехал до кума. Это произошло, если я не ошибаюсь со 2 на 3 марта. Ничего не осталось. Остался только флигель, который заде меня стоит, сарай и еще один сарай.

Практично другий рік родина час від часу приходить сюди, додому у двір, де суто руїни. Самі ж орендують житло. І чекають на компенсацію. І нарешті в 2024 році у родини з’явилась надія. Бо в країні запустили третій етап держпрограми є-Відновлення. І сьогодні у дворі працює профільна комісія. Фіксують. Після  буде ухвалений вердикт.

КОСТЯНТИН КОРОТИЧ ГОЛОВА КОМІСІЇ З НАРАХУВАННЯ КОМПЕНСАЦІЙ ЗА ЗРУЙНОВАНЕ НЕРУХОМЕ МАЙНО У МІСТІ ХАРКОВІ
Для того, щоб прийняти рішення нам потрібно його обстежити. Наразі по цьому об’єкту ми бачимо, що він зруйнований і для його підтвердження надо додаткове технічне обстеження, в якому буде висновок статусу цього об’єкту. Знищений, або незнищений. Після цього, як комісія отримає цей висновок, ми приймаємо рішення про згоду надання компенсації за зруйноване майно.

Біль і розпач, каже господарка знищеного дому, трохи вже притупились. Залишилась віра, що рано чи пізно всі разом знову зможуть відчути те почуття теплого дому, що у в них відібрала війна. 

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ОЛЕНА БАНТУШ ГОСПОДАРКА ЗРУЙНОВАНОГО БУДИНКУ
Знаєте як!? Напевне, Бог дає такі випробування людям. Ми витримаємо. Ми справимось. Ми не падаємо духом. Є дитина, заради кого жити. Старша донька навчається в льотному училищі у Львові. Треба жити!

Наразі за програмою “Є-відновлення”, що тільки розпочинає працювати у Харкові, люди, власники знищених домівок, отримали вже 11 сертифікатів. Ще 376 заявок в роботі профільної комісії.

КОСТЯНТИН КОРОТИЧ ГОЛОВА КОМІСІЇ З НАРАХУВАННЯ КОМПЕНСАЦІЙ ЗА ЗРУЙНОВАНЕ НЕРУХОМЕ МАЙНО У МІСТІ ХАРКОВІ
В Харкові ми маємо на сьогодні, на 11 січня 2024 року, 1216 заявок на нарахування компенсації за зруйноване майно. Ми маємо ці заяви розглядати по черзі. Ті, які нам видає реєстр пошкодженого та знищеного майна. Тобто є черговість. Наразі черга на обстеження приватних будинків, а у нас 60 приватних будинків подані у заявах на компенсацію, прийшла черга. Зараз ведеться обстеження. Після цього обстеження буде формуватись  рішення і подаватись на розгляд комісії. Сума нараховується автоматично в реєстрі пошкодженого та знищеного майна.  Суми варіюються. Наприклад, те, що ми вже знаємо, це еквівалентно від 500-600 доларів за квадратний метр.

Родина ж Бантушів залишатися налаштована виключно тут, в рідному місті.

ОЛЕНА БАНТУШ ГОСПОДАРКА ЗРУЙНОВАНОГО БУДИНКУ
Будь-яке житло. Головне, щоб в Харкові. Бо ми тут завжди жили. Просто сказали, в будь-яке місто України. Ні, нікуди ми, звичайно, не поїдемо, і в передмістя теж. Місто, щоб це було місто. Дитині ж розвиватися. А буде це дім чи квартира, абсолютно не має різниці. Так, звичайно, не 20 квадратів. Та нам багато не треба. Ну, справді. Головне, щоб були теплі стіни і дах.

Свій вердикт щодо суми компенсації Олена з чоловіком та маленькою Вікторією отримають вже за декілька місяців.

ОСТАННІ НОВИНИ