МОН вводит минимальную стоимость обучения на контракте

28.02.2020 16:28   -
Автор:
Держава встановить мінімальну ціну на навчання за контрактом у вишах на певних спеціальностях. Про це повідомили у Міністерстві освіти та науки. Мова йде про третину спеціальностей, таких як, наприклад, право, маркетинг, міжнародні відносини, тощо. Урядовці пояснюють: таке рішення необхідне тому, що зараз за студента-бюджетника держава платить вдвічі більше, ніж коштує контрактна форма навчання. 
 
Єгор Стадний заступник міністра освіти та науки
 
На цю вступну кампанію вимога буде ставити плату за контрактне навчання не менше 60% ніж платить держава за студента-бюджетника. Є багато ефектів цього нововведення. Ми зупиняємо пагубний демпінг, коли університети на кожній вступній кампанії намагаються підгледіти у конкурента і спустити ціну нижче. Вони давно ставлять ціну, яка є значно меншою собівартості підготовки. Якщо спитати будь-який бізнес, чи він може продавати продукцію нижче собівартості, вам одноголосно скажуть, що це смерть бізнесу. Університети це розуміють, але мають подушку у вигляді держфінансування.
 
Урядовці очікують, що завдяки цим змінам зменшиться кількість контрактників на популярних спеціальностях. Також, це допоможе зменшити корупційну складову у вишах. 
 
Єгор Стадний заступник міністра освіти та науки
 
Університети, які зараз ставлять ціну на контракт 12-13 тисяч на популярні спеціальності – я ж розумію, що деякі з них не чисті на руку і «добирають» на сесіях. Тобто зарплату офіційну викладачу високу дати не можемо, бо контракти низькі, а на сесіях – вольниця, знімайте урожай. Сподіваюся, це не поширене явище, характерне для малої кількості закладів. А хіба хтось захоче в умовах високої ціни на контрактне навчання платити ще й хабарі на сесії?
 
У міністерстві освіти та науки вважають, що люди почали сприймати освіту, як щось недороге. Тому знижується і якість навчання, і попит на здобуття вищої освіти. 
 
Єгор Стадний заступник міністра освіти та науки
 
Ми радше купимо євробляху за 100 тисяч гривень, ніж оплатимо 4 роки навчання на бакалавраті за ці самі гроші. Треба закінчувати з таким підходом, тому що це питання якості навчання, зарплат викладачів і забезпеченості університетів. Запровадження індикативної собівартості дозволить це зробити. 
 
Урядовці обіцяють, що нововведення запрацює вже влітку 2020 року.