Миллионы долларов и часы “от Святого Николая”. Чиновники и нардепы задекларировали имущество

01.11.2016 13:01   -
Автор:
Перший етап подання електронних декларацій завершено. На сайті агентства з протидії корупції – сто сімнадцять тисяч декларацій перших осіб держави. Просторами інтернету вже "гуляє" жарт: із такими статками українських посадовців МВФ має брати кредити у України.  
 
Десятки мільйонів гривень на банківських рахунках. Мільйони доларового "налу" під подушками. Десятки власних компаній, особисті колекції коштовного антикваріату та елітної зброї. Елктронні декларації посадовців обурили супсільство. Експерти шоковані: таких статків чиновників не очікував побачити ніхто. 
 
Давід Сакварелідзе екс-заступник Генерального прокурора України
 
Мы сегодня видим абсолютно наглую и абсолютно беспредельную ситуацию, когда в постмайдановской Украине чиновники, Которые, может быть, ни дня не проработали в бизнесе, декларируют миллионы налички и миллионы долларов. Причем, те люди, которые должны хотя бы в гривнах держать эти деньги. Хотя бы в банках, украинских банках. Те люди, которые должны проводить реформы, строительство фискальной системы, чтобы просто страна удержалась. 
 
Так, довіру до національної валюти, на власному прикладі продемонструвала Валерія Гонтарева. Свої чесно зароблені мільйон вісімсот тисяч доларів очільниця українського нацбанку зберігає в зелених, в гривні ж має всього всього шістдесят дві тисячі заощаджень. Заможним виявився і виходець з простого народу Олег Ляшко – в декларації зазначені два мільйони гривень на банківських рахунках та ще дев'ятсот сорок тисяч доларів і сто тридцять тисяч євро "налом".  А от нардеп Володимир Парасюк задекларував годинник, який отримав "в подарунок від Святого Миколая".
 
Микита маркетолог
 
Все люди уже привыкли к этому. Я как то уже.. мне по барабану, честно. Все люди привыкли к этому. Это уже в порядке нормы в нашей стране. 
 
Антон студент
 
Они говорят, что это имущество не их, что это их жен. детей, бабушек. Но мы то все знаем, что это нам рассказывают. Я полагаю, что в какой-то другой стране их бы уже давно за решетку посадили. а то у нас типа "вот давайте вы покажете все свои доходы". Ну показали. И смысл? Ну. У меня яхта. я получаю пятнадцать тысяч гривен в месяц, и у меня яхта. Ну?.
 
І дійсно, підтверджують в Центрі протидії корупції, відповідальності політикам – нуль. 
 
Віталій Шабунін голова Центру протидії корупції
 
Перспектива уголовного преследования есть только за нарушения при приобретении имущества в 2015 году, поскольку в начале 2015-го вступила в силу новая статья УК о незаконном обогащении.
 
А на все, що куплене до дві тисячі п'ятнадцятого – негласна амністія. Тож поки що все, що загрожує посадовцям із підозрілими сумами на банківських рахунка – народний осуд.