Медоносний період

13.07.2012 19:33   -
Автор:

Євгенія Кутнова кореспондент

-Літо у розпалі. Усе квітне, буяє та достигає. Але нинішня спека, яка стоїть надворі, може погано вплинути на майбутній врожай. Торкнеться це не тільки аграріїв, а й бджоловодів.

Анатолій Веретельник- пасічник із тридцятирічним стажем. Каже, цього року, бджоляри можуть зібрати менше меду. Втрати прогнозують від двацяти відсотків і більше. Виною тому- погодні умови.

Анатолій Веретельник пасічник, м.Золочів

-Растения засыхают прям на корню, нет выделения нектара. Для того, чтобы растения полноценно выделяло нектар, нужна влага, а ее просто нет.

А деякі культури, взагалі рано відцвітають, не даючи бажаного нектару. Наприклад, зараз квітне гречка. Вона і гине від пекучого сонця. Тож бджоловоди мають надію на соняшник, якого в Україні засіявають значні плантації.  

Анатолій Веретельник пасічник, м.Золочів

-Если дождик пройдет, все будет нормально. Дождик не пойдет, медозбор закончится где-то недельку, максимально дней десять. А обычно медозбор заканчивается в августе.

Тож, якщо меду буде зібрано менше, восени він здорожчає,- кажуть пасічники. Нині він коштує  від п"ятдесяти до сімдесяти гривень за літр. Але великим попитом українців вітчизняний мед не користуєтся. Пасічники говорять: покупців занадто мало, а відправляти товар на експорт часто не вигідно.

Олексій Олійник заступник голови Спілки пасічників Харківської області

-Вся Европа страдает из-за нехватки меда. Но в Англии принят закон, что нельзя ввозить мед и точно так же многие другие страны. Америка принимает мед по три доллара за килограмм,это знаете как, ограбить пасечника, пусть его так сказать на ветер, сдать за бесценок.

Українці ж без меду точно не залишаться,- каже Олексій Олійник. Проблема скоріше у його надлишку. І скорегувати процес може допомогти держава. Так, наприклад, у школах Запоріжжя відмовились від цукру на користь меду. Є зиск і пасічникам – і дитячому здоров"ю.

Євгенія Кутнова, Ігор Луханін.Харьковские Известия