Як правильно оформити субсидію: на що звернути увагу та що зміниться

06.10.2020 11:16   -
Автор:
На порозі початок опалювального сезону і разом з тим, призначення та виплата субсидій. У цьому році головне нововведення від міністерства соціальної політики, при призначенні деждопомоги – її одержувачам доведеться оплачувати комунальні послуги в розмірі 20% доходів сім'ї, раніше було 15%. Але, як пояснюють в уряді, ця норма почне діяти тільки з 1 числа наступного місяця після скасування карантину, введеного у зв'язку з епідемією коронавірусу. Наприклад: якщо карантин скасують 1 листопада, то платити 20% доходів треба буде з 1 грудня. Тобто поки все залишається як і раніше, платити треба 15% доходів. 
 
Кому автоматично перепризначать субсидії:
 
Всім домогосподарствам, які отримували субсидію в опалювальному сезоні 2019/2020 років, субсидію буде перепризначено автоматично. Також її повинні призначити, але після особистого звернення людини, звільненого з роботи в період карантину (після 12 березня 2020 року) згідно статті 40 пункт 1 кодексу законів про працю і зареєстрованого в службі зайнятості. Також на призначення претендують ті, хто самотужки не може оплачувати витрати на житлово-комунальні послуги. 
 
Дізнатись про можливість надання держдопомоги можна в органах соціального захисту населення за місцем реєстрації. Документи для отримання субсидії можуть бути як в електронній так і в паперовій формі. Подавати потрібно заяву про призначення та надання субсидії у грошовій формі та декларацію про доходи і витрати родини. Відмовити можуть: боржникам за комунальні послуги, працездатним особам але без місця роботи, спадкоємцям і неплатникам аліментів. З повним переліком тих кому не надаватимуть держдопомогу можна ознайомитись на сайті Мінсоцполітики. Після призначення субсидії родина повинна сплачувати обов'язковий відсоток платежу, що розраховується індивідуально.
 
Обов'язковий відсоток платежу залежить від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства в розрахунку на одну особу і визначається індивідуально за єдиною формулою. Середньомісячний дохід домогосподарства в розрахунку на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць,( з 01.01.2020 – складає 2 027 гривень) отриманий результат ділиться на два, а потім множиться на 15%.
 
Якщо брати за приклад родину з двох дорослих та двох дітей, в якій мати безробітгна, а працює лише батько отримуючи середню по країні зарплату – 10.800. Згідно формулі: середньомісячний дохід -10 800 ділимо на кількість членів, які проживають у домогосподарстві – чотири, далі ділимо на дві тисячі двадцять сім гривень(прожитковий мінімум), отриманий результат знову ділимо на два та множимо на 15 % або 0,15. Отримаємо 0,0999, тобто 9,99%. Тож на оплату комунальних послуг родина може витратити не більше 9,99 % від сукупного доходу. Решту суми – сплачує держава.
 
Тепер при визначенні сукупного доходу сім'ї враховують:
 
зарплату всіх працездатних членів сім'ї, стипендію, допомогу по безробіттю, грошові перекази з-за кордону, виплати фондів соцстрахування, задекларовані доходи, доходи фізосіб-підприємців. Для жителів сіл враховують також доходи від реалізації молока (30% доходів).
 
До сукупного доходу сім'ї не включають:
 
суму, яка виплачується одноразово при народженні і усиновленні дитини; держдопомогу дітям-сиротам; аліменти; відсотки по депозитах, допомога від благодійних організацій; адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам на проживання і оплату житлокомпослуг; разову виплату при присвоєнні статусу "Мати-героїня"; компенсацію в рамках послуги "муніципальна няня"; соцдопомогу з надбавкою на догляд за дитиною з інвалідністю I групи підгрупи А (що вимагає постійного догляду).
 
При цьому слід пам'ятати, попереджають чиновники, що держава покриває тільки соціальні норми споживання комунальних послуг. Вони з цього опалювального сезону зміняться, деякі збільшені на 50%. А перевищення по житлоплощі і її опаленню і перевитрата вода, газ, електроенергія субсидіант оплачує самостійно.
 
Утримання житла, опалення – 13,65 квадратних метрів на людину. + 35,22 квадратних метрів на сім'ю. Для одиноких непрацездатних норма може бути збільшена не більше ніж на 30% 
 
Газ: на опалення 4 куб. м на 1 кв. м опалювальної площі – не змінилася; на приготування їжі 4,95 (було 3,3) кубічних метрів на людину, при відсутності гарячої води і газової колонки – 8,1 (було 5,4) , при наявності газової колонки – 15,75 (було 10,5) кубічних метрів на людину. 
 
Водопостачання:
 
Холодна вода – 3 (було 2) кубічних метрів на людину, при відсутності гарячої води – 5,4 (було 3,6) кубічних метрів на людину. Гаряча вода – 2,4 (було 1,6) кубічних метрів на людину. 
 
Електроенергія:
 
на опалення – не змінилась. А в будинках, обладнаних стаціонарними електроплитами, при наявності централізованого постачання холодної та гарячої води  – збільшена в 1,5 рази до 285 кВт-год на місяць. В будинках без стаціонарних електроплит і тільки з холодною водою – Збільшена також в 1,5 рази до 330 кВт-год на місяць. Тепло – не змінилась.
 
Вивіз сміття – також не змінилась.
 
Детальніше про надання субсидій від держави можна дізнатись у органах соціального захисту населення за місцем реєстрації.