Інцидент у Польщі. Чи активізує НАТО п’яту статтю – думка військового експерта (відео)

17.11.2022 12:10   -

Україна вкотре зазнала масованої атаки від рашистів, проте на цей раз уламок ракети впав на територію Польщі, там загинули двоє людей. Після інциденту у сусідній країні почали з’ясовувати деталі та вести розслідування. Оскільки Польща – член НАТО, в мережі почали ширитися припущення, що організація може активізувати 5 статтю, коли напад на одного з учасників оцінюють як атаку на усіх членів та викликає відповідь усіх держав-членів НАТО. Однак військовий експерт вважає, НАТО не піде на такий крок.

ПЕТРО ЧЕРНИК ВІЙСЬКОВИЙ ЕКСПЕРТ
Допоки не буде повноцінної експертизи і не буде офіційно оголошено, що сталося в Польщі – це “гадання на кавовій гущі”. Але є один серйозний аспект, про який варто казати: блок НАТО вперше зіткнувся з воєнним аспектом російсько-української війни. Це неймовірно серйозно.

Зараз є кілька версій інциденту: перша – це російська ракета, друга – це українське ППО, повітряні сили нашої держави вже заявили про те, що готові максимально сприяти розслідуванню з падіння снаряду на території Польщі. Однак влада багатьох країн і членів НАТО кажуть, якщо це була українська ППО вся відповідальність все одно лежить на росіі. Есперт пояснює, чому ЄС та НАТО солідарні з Україною.

ПЕТРО ЧЕРНИК ВІЙСЬКОВИЙ ЕКСПЕРТ
Не було б російсько-української війни – до цього всього не дійшло би. Не було би 15 листопада великого ракетного залпування – до цього всього не дійшло би.

Анджей Дуда зауважив, що це був не навмисний напад на Польщу, однак, додає військовий експерт, союзники України зрозуміли, наскільки глобальною і серйозною загрозою зараз є рф.

ПЕТРО ЧЕРНИК ВІЙСЬКОВИЙ ЕКСПЕРТ
Однак, на мій погляд, передумов для застосування п’ятої статті поки що немає і воєнної відповіді не буде.Тому що падіння уламка ракети – це дуже специфічне явище з воєнної точки зору. Це непрямий ракетний удар. Тому поки що, я вважаю, ця процедура запущена не буде. Ми як були головним полем бою Російської Федерації, так ним і залишимося до того моменту, поки Росія кінцево не збожеволіє і не застосує прямі ракетні удари по інших країнах.

Поки НАТО лише планує посилити протиповітряну оборону на східному фланзі, Польща ж почала підвищувати боєздатність країни. При цьому НАТО не буде закривати небо над Україною, про це заявили в Німеччині. Проте, військовий експерт вважає, що інцидент в Польщі запустить механізм ще більшої військової та фінансової підтримки України.