Хирурги Харьковского областного онкоценнтра удачно провели сложнейшую онкососудистую операцию

13.05.2017 10:46   -
Автор:
У Харківському обласному онкоцентрі провели унікальну онкосудинну операцию. 46-річний пацієнт переніс її вдало і вже йде на поправку. А ще нещодавно стан його був критичним. Недуг виявився випадково, а коли лікарі бачили діагноз, то не готові були взятися за операцію. 
 
Павло Проценко пацієнт КП "Обласний центр онкології"
 
Вёл нормальный образ жизни. Просто начала желтеть кожа. Обратились к врачам, заподозрили гепатит, проба крови ничего не выявила. Провели более детальное обследование и обнаружили опухоль. Мы когда искали докторов, которые бы сделали эту операцию, сказали, что в Украине 1-2 хирурга такую операцию могут сделать, поэтому обратились сюда.  
 
Допомогти взялися саме тутешні фахівці, незважаючи на те, що операція вважалась надскладною. Важкість видалення новоутворення, кажуть, була в тому, що пухлина буквально зачепила магістральні судини. 
 
Артем Зелінський куратор з хірургії КП "Обласний центр онкології"
 
Злоякісна пухлина підшлункової залози, яка проросла в основний венозний стовбур, що кровопостачає печінку і крім цього ще й печінкову артерію. Такі пацієнти і досі, на жаль, в Україні вважаються неоперабильними. 
 
Крім того, у хворого були свої анотомічні особливості, кажуть медики. Тож необхідно було не тільки видалити пухлину, а й уражені дільниці судин і відновити прохідність кровотоку.
 
Артем Зелінський куратор з хірургії КП "Обласний центр онкології"
 
Приблизно 25% людей мають особливість анатомії, коли в них права доля печінки кровопоставляється судиною, яка зазвичай кровопостачає лише тонку і товсту кишку. У пацієнта був цей варіант анатомії. Нам вдалося відновити стандартну анатомію. Т.б. спростити цю операцію, відійти від реконструкції штучними судинами і зробити реконструкцію власними судинами за рахунок реверсії із застосуванням мікрохірургічних технологій. На данний час в світовій літературі опубліковані результати 100-150 подібних операцій, проте це доволі стандартне операційне рішення. 
 
Операція тривала понад 10 годин. Задіяні були 8 фахівців різних спеціальностей. 
 
Дмитро Бухтєєв хурург-онколог КП "Обласний центр онкології"
 
Это довольно сложная хирургия. Сосудистые реконструкции они требуют и технической подготовки и опыта. Благодаря новой команде, которая у нас в центре появилась с недавнего времени это стало возможным. Именно такая операция, насколько мне известно в Харькове выполняется впервые, именно операция по реконструкции артерий. 
 
І дійсно подібні складні операції, в свою чергу зазначає керівник онкоцентру, почали виконувати після того, як розпочалася реорганізація закладу. Рішенням депутатів Харківської облради на базі онкодиспансеру було створено некомерційне комунальне підприємство "онкоцентр", що згодом буде відповідати всім міжнародним стандартам. 
 
Денис Скорий генеральний директор КП "Обласний центр онкології"
 
Несмотря на то, что мы находимся в тех же стенах, философия этого учреждения, уровень оказания помощи, менталитет врачей и те стандарты, по которым мы диагностируем и лечим наших пациентов, они коренным образом поменялись. Вся политика, которая строится на сегодняшний момент вокруг этого учреждения, она строится по пути прозрачности, чтобы пациентам жители Харькова, области и Украины были понятны наши шаги и действия, которые мы производим. 
 
І результати вже наочні. Це і ось такі операції, і велика кількість людей зі всієї України, які не втрачають надію відновити доров"я і звертаються сюди по медичну допомогу. 
 
Оксана Проценко дружина прооперованого Павла  
 
Мы только на такой результат рассчитывали. Других мыслей у нас не было, мы их откладывали в другую сторону. Только такой результат. 
 
Тож Павло вже нічого не страшиться. Все найгірше, каже, вже позаду. Мріє як найскорше підвестися на ноги і відправится додому.