Греемся и экономим: отопление с интервалом 12/12

06.03.2020 15:40   -
Автор:
Середньодобова температура зовнішнього повітря в Харкові останніми днями становить 11-12 градусів тепла і більше, а згідно з нормативними документами, пояснює заступник головного інженера КП «Харківські теплові мережі» Євген Зінченко, опалювальний сезон припиняється, коли протягом трьох діб температура повітря на вулиці – 8 градусів тепла. Але до кінця опалювального сезону ще мінімум місяць. І якщо зараз припинити його зовсім, то в разі похолодань, які очікуються наприкінці березня, знову запустити в роботу теплоносії буде важко.
 
Євген Зінченко заступник головного інженера КП «Харківські теплові мережі»
 
Тому прийнято рішення примінити графік групового регулювання тепла, або як його раніше називали – графік роботи теплових мереж і абонентських систем – пропусками. Такий графік затверджено міською радою і він почав діяти буквально зі вчорашнього дня.
 
Це дозволить утримувати нормальну температуру всередині приміщень, не вихолоджувати будинки, і людям буде комфортно. Якщо цього не робити, в будинках буде 28 градусів і більше, – зазначив Євген Зінченко.
 
Євген Зінченко заступник головного інженера КП «Харківські теплові мережі»
 
При температурі повітря 11 градусів тепла тривалість відключення складе 12 годин, тобто на 12 годин опалення відключатиметься, на 12 – подаватиметься. Люди абсолютно не будуть іспитувати дискомфорт який-то. Комфортні умови будуть забезпечені. 18 градусів, а то і вище – буде. 
 
В разі зниження температури повітря, будинки опалюватимуьтся через кожні 8 годин. З першого дня переходу на новий графік на підприємстві відстежують особливості різних об'єктів. 
 
Євген Зінченко заступник головного інженера КП «Харківські теплові мережі»
 
Ми конкретно для кожного об’єкту врахували особливості мікрорайону. Наприклад, мікрорайони, які знаходяться на околиці міста: Горизонт, Олексіївка і по геодезичних відмітках, як кажуть, вплив вітру може бути, тепло інфільтрується, в нічний час такі мікрорайони навпаки не відключаємо.
 
Графік групового регулювання застосовують у будинках, які підключені до центральних теплових пунктів. Заступник головного інженера повідомив, що в місті  багато будинків старої забудови – в центрі, Індустріальному районі, на старій Салтівці, які підключені до магістральних камер. Там бригади вручну знижують витрату теплоносія. Важливо, що у зв'язку з вжитими заходами харків'яни будуть менше платити за тепло. Мешканці будинків, де встановлені лічильники, побачать фактичний обсяг споживання ресурсів, інші – можуть відштовхуватися від коефіцієнта температури зовнішнього повітря.