Цвет Украины: куда ехать смотреть на первоцветы

21.03.2017 13:58   -
Автор:
Закарплаття. Долина нарцисів. Унікальне для світу місце, де дикі нарциси вистилають землю площею у десятки й десятки гектарів. У світі є всього кілька місць меншої площі, де масово ростуть нарциси – це Альпи, гірські райони Румунії і деякі Балканські країни. Пік цвітіння закарпатських нарцисів припадає на початок травня. І в цей час сюди злітаються десятки тисяч туристів з усього світу.
 
А це вже заповідник "Медобори" в Тернопільскій області. Вже зараз, наприкінцві березня та на початку квітня тут можна побачити найкрасивіші квіти Карпат – крокуси, вони ж Шафран Гегеля. Їх же можна побачити в закарпатському селі Колочава.
 
Ще одна квіткова візитівка України – Дунайський заповідник. Сотні й сотні людей їдуть сюди дивитись…на болота. Тут, просто на воді, навесні розквітають, мабуть, найнезвичайніші рослини в країні.  Подивитись в Україні можна і на справжню азіатську екзотику. японська візитивка – сакура, непогано прижилась в столичному парку "Кіото". Розпускаються заморські дерева в середині квітня. 
 
Тюльпанами, що не гірше голандських, може здивувати Кіровоградський дендропарк та долина під Чернівцями, де цілі тюльпанові поля розкидаються на вражаючій площі. Щороку там розквітають близько двох мільйонів цих рослин шістдесяти різних видів. 
 
Трохи пізніше, вже наприкінці квітня – на початку травня можна поїхати до Одеського ботанічного саду. Там в цей час квітнуть десять різновидів магнолій. Втім, подивитись на ці квіти харків'яни можуть і у власному ботанічному саду. Навесні Перша столиця взагалі просто таки вдягається квітами. Помилуватись ними можна і в центральному парку імені Горького, в сквері "Стрілка", що близ набережної річки Лопань, та на кожній алеї в центрі міста – на початку теплого сезону на клумбах висаджують мільйони різноманітних квітів.