COVID-19. Ключові питання – додаткові ліжка і підведення кисню

20.10.2020 12:21   -
Автор:
Обласна інфекційна лікарня, що визначена як опорний заклад з лікування хворих на COVID-19, доволі швидко вичерпала свій ресурс і не змогла приймати усіх інфікованих. Спочатку там було 200 ліжок, зараз 290, з яких 107 забезпечені киснем, доречі 40 з них знаходяться в приміщенні дитячої інфекційнної. Але такої їх кількості недостатньо, визнають і самі лікарі. Можливості для розгортання додаткових місць з підведеним киснем, кажуть були, але час втрачено через суперечки з обласними владниками. Натомість зараз таки планують надолужити згаяне. 
 
Павло Нартов головний лікар обласної інфекційної лікарні 
 
Щодо того, чому так відбулося, напевно були якісь непорозуміння напочатку з Департаментом, але зараз ми це вирішуємо. Ми плануємо в найближчий час додатково в нашому закладі на 3 і 4 поверхах побудувати магістраль кисневу, яка буде розрахована на 116 кисневих точок. В найближчий час, 2-3 тижні, поставимо найбільшу ємкість, яка є у Харківській області 20 тонну ємкість, але для неї потрібна спеціальна площадка, над цим ми працюємо. Якщо буде така потреба розширитися, ми цим питанням вже займаємося, у нас є кафедральні приміщення, ми в них будемо розміщувати палати для лікування хворих. 
 
Як тільки постало питання щодо відкритя додаткових лІжок для лікування коронавірусних хворих, місто їх одразу почалО розгортати у міських медзакладах, які доречі не є пристосованими для лікування інфікованих пацієнтів. Однак ресурси, в тому числі і фінансові винайшли, тож на сьогодні тільки у самому місті обладнано вже – 530 лІжок. Найближчим часом додатково буде оснащено ще 140. Але, це ще не межа зазначають в Департаменті охорони здоров’я міськради. Втім разом з тим, вирішують питання і щодо підведення до лІжок кисню. Таких налічується поки 150, але обіцяють невдовзі обладнати ще 254, не враховуючи використання кисневих концентраторів.     . 
 
Юрій Сороколат директор Департаменту охорони здоров’я Харківської міської ради 
 
У нас ещё работает кислородный концентрат. Но концентрат в тяжёлых ситуациях не даёт достаточного потока кислорода для лечения тяжёлых больных. Поэтому на сегодняшний день мы определили и решили, в городе также выделены дополнительные средства 9,1 миллиона гривен, чтобы закупить дополнительные кислородные бочки, ёмкости для кислорода. У нас стоит только одна в 17 больнице на 18 кубов, которая работает. Но не решён вопрос в целом по Украине как обеспечивать высокопоточный кислород тёплым, потому что это является проблемой в целом. 
 
Найближчим часом мають запрацювати на прийом коронавірусних хворих ще дві залізничні лікарні. У МОЗ тільки зараз відгукнулись на прохання Харкова, щоби на час пандемії були задіяні і відомчі медустанови. 
 
Юрій Сороколат директор Департаменту охорони здоров’я Харківської міської ради 
 
Вопрос город поднимает в течение 5 последних недель об открытие задействование железнодорожных больниц. Спасибо, что наконец-то через такой длительный промежуток времени откликнулись в отношение того, что железнодорожные больницы запустят в работу с больными с коронавирусной инфекцией. Теперь их надо обеспечить концентраторами кислородными, мы это всё проходили. Есть трудности и проблемы, но нужно это делать и не бояться.
 
Наразі триває процедура підписання договорів між цими лікарнями та Національною службою здоров'я.