600 тисяч пенсіонерів отримають підвищені виплати. Коли та хто може розраховувати на перерахунок

21.04.2023 16:52   -

Уже незабаром близько 600 тисяч пенсіонерів мають отримати підвищені виплати.

ЛІДІЯ ТКАЧЕНКО СТАРШИЙ НАУКОВИЙ СПІВРОБІТНИК ІНСТИТУТУ ДЕМОГРАФІЇ ТА СОЦІАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ІМ. М.В. ПТУХИ НАН УКРАЇНИ
Квітневий перерахунок стосується працюючих пенсіонерів. Тобто це люди, які отримали пенсію за віком або по інвалідності – тож необов’язково, щоб це були саме літні люди – і вони продовжують працювати і сплачувати ЄСВ. Наприклад, мають два джерела надходження або ФОП і саме пенсію.

І хоча формально збільшені пенсії почали нараховувати ще з 1 квітня, громадяни зможуть отримати обіцяні кошти лише влітку.

ІЗ ПОВІДОМЛЕННЯ НА САЙТІ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ
Із урахуванням того, що право на автоматичний перерахунок визначає страховий стаж, набутий, в тому числі, по лютий поточного року, і те, що страхувальники подають звіти за 1 квартал 2023 року до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування по 10 травня, перерахунок працюючим пенсіонерам проводиться в травні.

Тобто ті пенсіонери, чиї звітності надійдуть до ПФУ пізніше, отримають підвищені виплати не скоро. Найімовірніше – вже в червні. Однак уся сума надійде одразу за кілька місяців, починаючи із квітня, додають у Пенсійному фонді. Перерахунки проводитимуться автоматично й індивідуально. Та на них можуть розраховувати не всі працюючі пенсіонери.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ЛІДІЯ ТКАЧЕНКО СТАРШИЙ НАУКОВИЙ СПІВРОБІТНИК ІНСТИТУТУ ДЕМОГРАФІЇ ТА СОЦІАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ІМ. М.В. ПТУХИ НАН УКРАЇНИ
У законі ще є така умова, що перерахунок пенсій пенсіонерам, які працюють, робиться раз на 2 роки. Тобто, навіть, якщо людина працювала цілий рік і заробила ще рік стажу, все одно, якщо їй минулого року робили перерахунок або ж вона раніше самостійно подавалася на нього, то вже у квітні перерахунок не отримає.

Ще одна індексація пенсій запланована на 1 липня. Майже на 20% підвищать виплати для науковців, держслужбовців та працівників місцевого самоврядування.

ОСТАННІ НОВИНИ