29 марта Украина перейдет на летнее время

27.03.2020 11:37   -
Автор:
Вперше переводити стрілки годинників запропонував американський президент Бенджамін Франклін ще у 1784 році під час візиту до Парижу. Франклін писав, що французи спалюють велику кількість свічок. А якщо прокидатися раніше, то люди більше використовуватимуть денне світло, що дозволить зекономити на штучному освітленні. 
 
Україна переходить на літній час в останню неділю березня згідно з постановою Кабінету Міністрів від 13 травня 1996 року. В ніч на 29 березня о третій годині ночі стрілки годинника переведуть на годину вперед. У 2011 році Верховна Рада прийняла постанову, якою залишила постійним літній час та скасувала осіннє переведення годинників. Згодом парламент скасував це рішення і українці продовжують "крутити стрілки".
 
У країнах Європейського союзу хочуть відмовитися від переведення годинників з 2021 року. Рік тому Європарламент ухвалив відповідне рішення. При цьому кожна держава обиратиме сама, на якому часі вона залишиться – на літньому чи зимовому. 
 
Усі пристрої, які під’єднані до інтернету (смартфони, комп’ютери, смартгодинники тощо) змінять час автоматично. А от людям пристосуватися до таких змін важко. Згідно з низкою досліджень, в перші дні після переведення стрілок зростає кількість інфарктів та самогубств. Аби адаптуватися, спеціалісти радять уникати денного сну, не пити каву у другій половині дня, правильно харчуватися та дихати свіжим повітрям.