Володимир Зеленський обговорив з мером Парижа проблему допуску росіян та білорусів до світових спортивних змагань (ФОТО)

23.04.2023 12:13   -
Володимир Зеленський обговорив з мером Парижа проблему допуску росіян та білорусів до світових спортивних змагань
Фото: www.president.gov.ua

В рамках Міжнародного саміту міст та регіонів, який цього тижня відбувся у Києві, Президент України Володимир Зеленський провів окрему зустріч з мером Парижа Анн Ідальго. Саме столиця Франції наступного року буде приймати чергові літні Олімпійські ігри, тож серед головних тем їхньої бесіди була й ситуація навколо участі російських та білоруських спортсменів у міжнародних змаганнях, зокрема й у наступній Олімпіаді. Про це повідомляє спортивна редакція Харьковских известий.

Під час цієї зустрічі Президент України вручив меру Парижа спеціальну відзнаку міста-рятівника, подякувавши пані Ідальго та парижанам за вагому підтримку України обладнанням для енергетики, постійну соціальну та гуманітарну допомогу й підтримку десятків тисяч вимушено переселених українців, яким Париж надав прихисток і допоміг знайти його по всій Франції.

Також Володимир Зеленський підкреслив абсолютно принципову й таку співзвучну українській позицію пані мера Парижа щодо захисту олімпійського руху від російської ідеологізації та недопущення російських спортсменів до міжнародних змагань, насамперед до Олімпійських ігор у Парижі.



Відзначимо, що XXXIII Олімпійські ігри мають пройти у столиці Франції з 26 липня по 11 серпня 2024 року, а Паралімпіада відбудеться наступного року з 28 серпня по 8 вересня. До списку кандидатів на участь у наступних Олімпійських та Паралімпійських ігор входять й чимало харківських спортсменів.

Очевидно, що держава-терорист буде робити все, щоб виправдати себе через спорт або щоб використати міжнародний олімпійський рух на підтримку своєї агресії. Саметомуважливо, щоб, поки триває агресія, російська держава не мала жодного доступу до спортивних, олімпійських майданчиків. Зокрема, до паризького майданчика – саме це місто прийматиме Олімпіаду 2024 року. Пані мер Парижа сьогодні ще раз підтвердила, що не бачить місця для представників держави-агресора в Парижі, поки триває агресія. Це чіткий, важливий сигнал, дякую за нього.

Було б добре, щоб саме такі сигнали чули в Міжнародному олімпійському комітеті, де поки що, на жаль, особиста вигода окремих бюрократів домінує над олімпійськими принципами, – зазначив український Президент, коментуючи підсумки зустрічі з мером Парижа.  

Міський голова столиці Франції, у свою чергу, підтвердила, що Париж і надалі буде підтримувати Україну, в тому числі, й у питанні відсторонення росіян та білорусів від світового спорту.

«Ми надзвичайно віддані Олімпійським іграм. Для мене Париж – столиця прав людини. І не тільки для мене. Це дуже важливо – цінності Олімпійського руху. Цінності гуманізму. Цінності Європи. На наступних Олімпійських іграх у Парижі у 2024 році, якщо війна триватиме, якщо росіяни все ще атакуватимуть вас, це означатиме, що вони атакують нас і наші цінності. І, як на мене, російських спортсменів не можна приймати в Парижі, якщо триває війна. Тому ми тут. Ми намагаємося переконати спортсменів, міжнародні федерації та країни. Ми разом з вами. Ми підтримуємо вас у вашій боротьбі. Ви можете розраховувати на Париж і на мене», – підкреслила Анн Ідальго.

Також раніше ми повідомляли, що міністр спорту Франції Амелія Удеа-Кастера оголосила про намір надати українським спортсменам, які будуть готуватися до Олімпійських та Паралімпійських ігор у Парижі, відчутну фінансову допомогу у розмірі 1 млн. євро.