На Харківщині опинилися під загрозою землі стародавнього поселення у Валках

11.12.2023 12:17   -
Землі стародавнього поселення у Валках під загрозою - прокуратура

Харківська обласна прокуратура вимагає повернути державі землі пам’ятки черняхівської культури ІІІ-V століття. Про це повiдомляє Iнфосiтi.

Йдеться про земельні ділянки загальною площею 11,5061 га та вартістю понад 389,7 млн грн, що розташовані в межах стародавнього «Поселення Валки-ІХ» та визнані пам’яткою археології місцевого значення.

Землі стародавнього поселення у Валках під загрозою - прокуратура

Вказані земельні ділянки незаконно вибули з державної власності та були передані органами Держгеокадастру в приватну власність фізичним особам для сільськогосподарських потреб.

У листопаді 2023 року прокуратура подала до суду низку позовних заяв щодо повернення у державну власність зазначених земельних ділянок.

“Подальше розорювання та засівання сільськогосподарськими культурами території невідтворної пам’ятки археології призведе до її пошкодження або навіть руйнування, що може спричинити непоправну шкоду культурному надбанню держави та невідворотну втрату майбутніми поколіннями громадян України свого історичного спадку”, – зазначили у прокуратурі.

Наразі Валківським районним судом Харківської області накладено арешт на земельні ділянки та заборонено проводити на них будь-які сільськогосподарські, будівельні, земельні та інші роботи.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ОСТАННІ НОВИНИ