Харківська прокуратура повернула у власність держави пам’ятку архітектури

13.11.2023 12:22   -
Харківська прокуратура повернула у власність держави пам'ятку архітектури

Прокуратура повернула у власність держави будівлю у центрі Харкова вартістю понад 3,2 млн грн. Про це повiдомляє Iнфосiтi.

Встановлено, що у державній власності перебувала нежитлова будівля, пам’ятка архітектури та містобудування місцевого значення, площею понад 100 кв. м по вул. Чернишевська.

У 2017 році Регіональним відділенням Фонду державного майна України вказане майно згідно з договором передано в оренду ТОВ. Відповідно до умов цієї угоди, майно передавалось з метою надання послуг з працевлаштування, в тому числі осіб з інвалідністю, учасників АТО, та включене Державною службою зайнятості до переліку суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні.

Згодом правоохоронці зʼясували, що у 2016 році між двома іншими підприємствами було укладено договір про створення об’єкта нерухомості за цією адресою. Відповідно до його умов перша компанія зобов’язувалась збудувати із залученням власних коштів кафе, а інша — після завершення будівництва придбати за договором купівлі-продажу новостворений об’єкт нерухомості.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Фірма «побудувала» кафе, проте компанія-замовник так і не придбала його. Оглядом місця події встановлено, що жодного кафе за цією адресою не будувалося.

Таким чином, фірма-забудовник нелегально зареєструвала право власності на нежитлову будівлю-пам’ятку містобудування та архітектури місцевого значення, орендарем якої є ТОВ, на підставі рішення суду, яке у подальшому скасоване за апеляційною скаргою прокурора.

Крім того, згодом ця фірма, вже не будучи власником нежитлової будівлі, після судових рішень незаконно відчужила нежитлову будівлю іншим особам.

Вказані порушення стали підставою для звернення прокурора до суду. Київський районний суд задовольнив позовну заяву в частині витребування спірних приміщень з чужого незаконного володіння. Наразі вказана нежитлова будівля повернута у власність держави.

ОСТАННІ НОВИНИ