Підсумки роботи спостережної комісії Орджонікідзевського району м. Харкова за 2013 рік

04.06.2014 08:47   -
Автор:
Спостережна комісія Орджонікідзевського району була створена відповідно до рішення виконавчого комітету Харківської міської ради від 08.12.2010 р. № 496 «Про утворення спостережних комісій при виконавчому комітеті Харківської міської ради». Рішенням виконавчого комітету Харківської міської ради від 14.08.2013р. № 533 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Харківської міської ради від 08.12.2010 р. № 496» зі складу комісії виключено Даудову Галину Володимирівну, Фоменка Олександра Валерійовича, Задорожного Павла Михайловича; затверджено новий склад комісії у кількості 10 чоловік:
Веліканова О. Г. — заступник голови адміністрації району з соціальних та гуманітарних питань виконавчого комітету Харківської міської ради — голова комісії;
Білич В. А. — головний спеціаліст відділу ведення державного реєстру виборців адміністрації Орджонікідзевського району Харківської міської ради — секретар комісії;
Кушнарьова В. В. — заступник начальника управління праці та соціального захисту населення з питань праці та зайнятості населення виконавчого комітету Харківської міської ради;
Новик Г. М. — заступник начальника управління освіти адміністрації Орджонікідзевського району Харківської міської ради;
Пономарьов А. П. — завідувач сектора кадрової роботи адміністрації Орджонікідзевського району Харківської міської ради;
Жиліна Л. І. — голова вуличного комітету сел. Фрунзе (за згодою);
Куценко Г. В. — голова комітету мікрорайону «Горизонт» (за згодою);
Сєрікова Л. Г. — голова вуличного комітету сел. Східне-1 (за згодою);
Чернишенко Владислав Володимирович — голова районного відділення Харківської міської спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) (за згодою);
Якименко В. В. — голова районної організації товариства Червоного Хреста України (за згодою).
Спостережна комісія в своїй діяльності керується Конституцією України, Кримінально-виконавчим кодексом України, Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про соціальну адаптацію осіб, які відбували покарання у вигляді обмеження свободи або позбавлення свободи на певний термін», іншими нормативно-правовими актами.
Нормативно-правовим актом, відповідно до якого проводиться організаційна та практична робота спостережної комісії є постанова Кабінету Міністрів України від 01 квітня 2004 року № 429 «Про затвердження положення про спостережну комісію» (зі змінами від 10.11.2010 р. № 1042).
Спостережна комісія працює на громадських засадах. Її діяльність базується на принципах гласності, добровільності, відкритості та прозорості. Засідання спостережної комісії проходять один раз на місяць.
До спостережної комісії з виправних установ управління Державного департаменту України з питань виконання покарань протягом 2013 року надійшло 59 повідомлень про умовно-дострокові звільнення засуджених від відбування покарань. Після проведення звірки у райвідділі міліції 59 чоловік умовно-достроково звільнених поставлено на облік спостережної комісії. Протягом звітного періоду 30 осіб, термін умовно-дострокового звільнення яких закінчився, було знято з обліку. Станом на 31.12.2013 р. на обліку спостережної комісії Орджонікідзевського району перебуває 78 осіб.
Протягом 2013 року до спостережної комісії звернувся один чоловік з питанням допомоги у реєстрації в місті Харкові, така допомога була надана.
Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Орджонікідзевського району постійно проводиться робота з особами, які умовно-достроково звільнені від відбування покарання.
За звітний період особам, які умовно-достроково звільнились з місць позбавлення було надано 12 інформаційних, 3 – соціально-педагогічні, 2 – психологічні, 3 – соціально‑медичні та 5 юридичних послуг. Всього 25 консультацій.
Також спеціалістами центру надаються соціальні послуги з метою сприяння у працевлаштуванні, тимчасової реєстрації, надається допомога речами б / в.
Проводилася певна робота з Харківським міським центром зайнятості, куди було відправлено запит від 11.10.13 р. щодо отримання інформації про працевлаштування осіб, які були умовно-достроково звільнені. Відповіді отримано 24.10.13 та 28.11.13 з повідомленням, що до центру зайнятості звернень від даної категорії осіб не було.
Також отримана інформація від комунального закладу «Міський центр реінтеграції бездомних та безпритульних громадян» щодо працевлаштування осіб які знаходяться у центрі.
Наслідком співпраці з районною організацією Товариства Червоного Хреста України є надання гуманітарної допомоги засудженому ХВК № 43 Харицькому А. О. (22.03.2013 та 24.07.2013) засобами особистої гігієни, одягом та взуттям на загальну суму 608,00 грн.
За звітний період було проведено 46 сумісних засідань спостережної комісії та адміністрації ХВК № 43 з питань умовно-дострокового звільнення засуджених. Було розглянуто 1215 справ. З них умовно-дострокового звільнення — 230 справ, за якими прийнято позитивне рішення; переведення в колонію-поселення — 17 справ, за якими прийнято позитивне рішення, переведення до колонії мінімального рівня безпеки 32 справи, з позитивним рішенням. Відказано 936 особам.