ВООЗ оновила рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19

26.09.2023 10:32   -
ВООЗ оновила рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19

Всесвітня організація охорони здоров’я оновила рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19. Вони стосуються додаткових бустерних доз і інтервалів між ними. Про це повідомляє Інфосіті.

Населення планети умовно розділили на 3 групи залежно від того, чи потребують вони вакцинації. Причиною тому є колективний імунітет, який сформований завдяки щепленням та одужанню після COVID-19.

До групи високого ризику потрапили: літні люди, молодь зі супутніми захворюваннями (діабет, захворювання серця тощо), люди з імунодефіцитними станами (наприклад, реципієнти трансплантації або люди з ВІЛ), зокрема діти від 6 місяців, вагітні, медичні працівники.

УВАГА! Цій групі рекомендоване введення бустерних зон через 6-12 місяців після останньої дози. Але терміни також залежать від віку та імунодефіцитного стану.

До групи середнього ризику відносять: здорових дорослих без супутніх захворювань (зазвичай до 50-60 років), дітей і підлітків із супутніми захворюваннями. Для них рекомендована первина вакцинація (1 або 2 щеплення у залежності від вакцини) та перший бустер. Подальшу ревакцинацію у ВООЗ вважають недоцільною, бо це має низький вплив загалом на громадське здоров’я.

Здорові діти та підлітки належать до групи низького ризику. Дані ВООЗ показують, що вакцинація цієї групи є безпечною, але низькоефективною для загального громадського здоров’я.

ОСТАННІ НОВИНИ