У Харківській області поширюється сказ

16.10.2023 12:10   -
У Харківській області поширюється сказ

За даними ДУ “Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб”, вогнища сказу серед тварин в 2023 році реєструвалися у всіх районах області. Про це повідомляє Інфосіті.

“У поточному році вже зареєстровано 47 випадків сказу у тварин, з них 6 – у диких тварин (лисиці). Від скажених тварин постраждали 62 людини”, – зазначили в ОЦКПХ.

Протягом жовтня зареєстровано 12 випадків сказу у тварин, у тому числі вперше за 2 роки – в Богодухівському районі (у Валківській ОТГ, де випадки не реєструвалися з грудня 2018 року). Сказ підтверджено у 9 котів (5 безпритульних), лисиці та 2 собак, одна з яких була покусана лисицею.

В цих осередках постраждало 14 осіб, всіх направлено на антирабічне лікування.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Всього з початку року за медичною допомогою з приводу ушкоджень, нанесених тваринами, звернулись 2067 осіб, що майже на чверть більше, ніж за весь минулий рік. Отримали призначення на антирабічне лікування 635 постраждалих (30,7% від тих, що звернулися за допомогою, проти 20,0% торік).

Враховуючи наявні на сьогодні ризики, медики прогнозують посилення епізоотичного (серед тварин) та епідемічного (серед людей) неблагополуччя зі сказу.

УВАГА! Якщо людина не звертається за медичною допомогою вчасно і розвивається сказ, допомогти захворілому неможливо.

ОСТАННІ НОВИНИ