Харківські профспілки вийдуть на всеукраїнську акцію протесту

28.01.2020 12:20   -
Автор:
Зокрема, профспілки вимагають негайно зупинити процеси законодавчої руйнації трудового законодавства і трудових прав (законопроєкт № 2708), законодавства про гарантії діяльності професійних спілок (законопроєкт № 2681), ефективно працюючої системи загальнообов’язкового державного соціального страхування (законопроєкт № 2275).
Профспілки визначають, що запропонований законопроект 2708 – це брутальне порушення трудових прав людини, руйнування збалансованої законодавчої системи трудових прав і гарантій, ігнорування Конституції України, європейського і міжнародного права. Зазначений законопроєкт, на думку профспілок, скасовує законодавче регулювання системи оплати праці та виплату індексації, дає право роботодавцю звільняти працівника без будь-яких підстав, без згоди працівника збирати персональні дані до прийняття на роботу, встановлювати трудовим договором нефіксований робочий час, зменшувати оплату за роботу у нічний та понаднормовий час, вихідні та святкові дні. Представники профспілок вважають поспішними та не виваженими зміни законодавства про працю, соціальне страхування та наголошують, що Кабінет Міністрів України провокує до загострення ситуації в суспільстві, протистояння між працівниками і роботодавцями.
16 січня 2020 року відбулося Всеукраїнське Віче професійних спілок на захист трудових і соціально-економічних прав людини праці. Профспілкове Віче прийняло рішення провести в усіх обласних центрах держави 30 січня 2020 року попереджувальні акції протесту. Виконком Об'єднання профспілок Харківської області підтримав резолюцію Віче та проводить 30 січня мітинг на майдані Конституції з висуванням вимог до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України:
– відкликати антинародні проекти законів про працю, соціальне забезпечення та профспілкову діяльність;
– запросити технічну місію експертів Міжнародної організації праці з метою надання консультативної допомоги в опрацюванні законодавства про працю, про профспілкову діяльність та законів щодо соціального забезпечення.
– розпочати у форматі тристороннього соціального діалогу роботу над справедливою трудовою реформою у повній відповідності до Конституції України, міжнародних зобов’язань держави щодо євроінтеграційного курсу за участю експертів Міжнародної організації праці.
Профспілки Харківщини планують звернутися до голови обласної ради С.І. Чернова та Харківського міського голови Г.А. Кернеса з вимогою дати оцінку зазначеним законопроектам та їх впливу на розвиток соціально-трудових відносин в області та місті.