ГРВІ, коронавірус, грип — розпочався активний сезон застуд (відео)

23.09.2021 09:30   -
ГРВІ, коронавірус, грип — розпочався активний сезон застуд. Новини Харкова

Разом із зростанням захворюванності на COVID-19 в Україні реєструють і стрімке збільшення кількості хворих на гострі респіраторні інфекції, але вірусу грипу серед них ще немає, констатують фахівці Центру горомадського здоров”я. Втім статистика, кажуть, все одно не втішна, лише за минулий тиждень захворіли понад 182 тисячі українців. Повідомляють “Харьковские известия”.

“За минулий тиждень в порівняні з попереднім реєструється значний ріст більше ніж на 50% кількості захворілих. Якщо говорити про подальший прогноз, він не втішний і дальше буде зростати”, – розповідає Оксана Кошалко, завідувачка відділу організації епіднагляду ЦГЗ України.

З прогнозами, коли і який саме вірус грипу може надійти до України, фахівці не поспішають, точних данних немає. Проте, кажуть, що з приходом коронавірусу грип кудись наче подівся. А пояснюють просто, мовляв із впровадженням тотальних протиепідемічних заходів по всьому світу, грип, так би мовити, відійшов на задній план, бо і у минулому сезоні, і в цьому зокрема майже не визначалося лабораторно підтвердженої його циркуляції.

“Тобто фактично грип зник, і його циркуляція відмічалася лише в тих країнах, в яких відмічається протягом круглого року. Але не можна сказати, що грипу немає і нам не потрібно вакцинуватися. Вакцинуватися обов”язково необхідно проти грипу в т.ч., тому що може бути ефект віддачі. Грип все одно візьме своє, рано чи пізно він повернеться, а враховуючи те, що відмічається циркуляція SARS-CoV-2 плюс грип, ми можемо отримати дуже невтішну картину”, – розмірковує Оксана Кошалко.

Фахівці радять вакцинуватися проти грипу протягом вересня-жовтня, як тільки вацини з”являться у вільному прожажі. А ще обов”язково при ознаках ГРВІ звертатися по медичну допомогу, бо самостійно визначити, який саме вірус став причиною недуги, людина не може. В той час як сімейний лікар забов”язаний провести тестування щодо наявності коронавірусу і призначити відповідне лікування.

Раніше ми повідомляли, що до Харкова прибули препарати для лікування коронавіруса.