У Харкові ОСББ та ЖБК отримують компенсацію з бюджету міста на виконання енергозаходів (відео)

23.09.2021 10:10   -
Як заощадити на опаленні ОСББ та ЖБК - програма "Енергодім" Харків

П’ятиповерхівка № 5/3 по вулиці Харківських Дивізій стала першим у Харкові будинком, який модернізується та утеплюється в рамках загальноукраїнської програми «Енергодім» за підтримки Харківської міськради. Докладніше – у сюжеті кореспондентів телевізійної групи “Харьковские известия”.

“Два роки тому ми за програмою теплого кредиту зробили індивідуальний тепловий пункт з погодним регулюванням, встановили вікна в місцях загального користування. Кредит виплатили за погода, побачили ефект і вирішили взяти участь в програмі енергоефективності «Енергодім», – розповідає голова ОСББ “Велобудівник” Лариса Олексієнко.

Програму «Енергодім» реалізує державна установа – фонд енергоефективності. Участь у проекті можуть брати всі ОСББ, що знаходяться на території України.

“За програмою фонду вже подано 766 заявок по всій країні, з Харківської області 20 заявок, які знаходяться на різній стадіі реалізації. Проекти є самоокупними – частину буде сплачено співвласниками цього будинку за рахунок отриманої економії, на іншу частину фонд виплачує грант”, – зауважив Олег Масленніков, регіональний консультант програми фонду з підтримки енергоефективності.

На всі супровідні документи Фонд надає 70% коштів, на самі будівельні роботи до 50%. Для перших 500 сміливих ОСББ, до числа яких увійшов і «Велобудівник», у Фонді було передбачено ще додатковий грант 20%. Плюс ще частина витрат за рішенням Харківського муніципалітету фінансується з міського бюджету. Харків – одне з небагатьох міст в Україні, де компенсують процентну ставку за енергоефективними кредитами.

Учасникам міської Програми відшкодовують з бюджету територіальної громади 20% від суми залучених ОСББ, ЖК і ЖБК кредитів на виконання енергоефективних заходів, але не більше 200 тис. грн за однією кредитною угодою. У випадку проведення ОСББ, ЖК і ЖБК робіт з термоізоляції зовнішніх стін будівлі, підвалу та фундаменту, відшкодуванню підлягає частина в розмірі 20% від суми залучених кредитів на виконання енергоефективних заходів, але не більше ніж 500 тис. грн за однією кредитною угодою.

Ранее мы сообщали, готов ли Харьков к отопительному сезону.