Підвищення зарплат вчителям поки залишилось на папері, але гроші шукатимуть

27.09.2019 09:58   -
Автор:
“Ми налаштовані виконувати норми закону про освіту, який каже, що до 2023 року заробітна плата має становити чотири мінімальні прожиткові мінімуми (прожитковий мінімум зараз – 1936 грн.). До цього ми маємо йти. Ми маємо найближчим часом показати суспільству, як ми будемо це робити, – розповіла в інтерв’ю BBC News Україна міністр освіти і науки Ганна Новосад. – Звичайно, той рівень заробітних плат, особливо у вихователів, майстрів виробничого навчання, є неприпустимим. Завдання, яке поставив перед усіма міністрами прем’єр, це до другого читання зробити так, аби цей проєкт бюджету був максимально наближений до пріоритетів нового уряду. Я вважаю, що ми маємо зробити максимум, аби заробітна платня зросла і пояснити, з яких джерел ми будемо це робити”.
Нагадаємо, у липні тодішній прем’єр-міністр Володимир Гройсман анонсував підвищення заробітних плат вчителям від 1 січня 2020 року.
Так, Гройсман обіцяв, що молодий вчитель, який сьогодні отримує з усіма надбавками близько 5,4 тис. грн на місяць, буде отримувати понад 7,643 грн – зростання на 41,3%. Досвідчений вчитель мав отримувати від січня 2020 року 10,5 тис. грн і більше.
З урахуванням цього, на підвищення зарплат освітянам на 20-70% від січня 2020 року потрібно 45 млрд грн. У Проекті бюджету наразі цих грошей немає.