«З першого дня надходили дзвінки». Як міста-побратими Харкова підтримують місто в умовах війни (відео)

27.04.2023 11:50   -

24 лютого 2022 року – день, що став відліком життя у новій реальності для мільйонів українців і сотень тисяч харків’ян. Але саме цього дня довкола біди, що охопила українські міста, згуртувався весь цивілізований світ. Підтримку від міст-побратимів Харків відчув з перших годин.

ЮЛІЯ ЗГУРСЬКА ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА ДЕПАРТАМЕНТУ МІЖНАРОДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА ХМР
Насправді вже зранку 24 лютого ми почали отримувати листи. Дзвінки від наших іноземних партнерів щодо того, яка потрібна нагальна допомога. Це буди і продукти харчування. Це і були мішки з піском для захисту нашої культурної спадщини. Це було з самого першого дня. Тому, що колеги подзвонили наше місто-побратим Варшава, подзвонили і кажуть, що у них величезний досвід, на жаль є, коли втрачені були пам’ятки і вони рекомендували нам з першого дня зберігати ці культурні пам’ятки, тому вони надсилали нам мішки з піском.

А далі чи не щодня всі ці місяці до Харкова прибували гуманітарні вантажі з харчами, речами першої необхідності, медикаментами. Всім тим, чого так потребували мирні люди, які опинились в заручниках війни. І всім тим, що було таким вкрай важливим для життєдіяльності міста, яке рашисти бомбили чи не щодня допоки українські військові не відігнали ворога. А згодом міста-побратими Харкова надсилали сюди обладнання для роботи міста в умовах блекауту, особливо для роботи критичної та соціальної інфраструктури.

ЮЛІЯ ЗГУРСЬКА ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА ДЕПАРТАМЕНТУ МІЖНАРОДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА ХМР
Це не тільки гуманітарна допомога, як така фізична. Це і рекомендації, це спеціалісти, які готові підключатися до реконструкції міста, до реставраційних робіт. Щодо реконструкції і вже ремонтних робіт, то наше місто-побратим Нюрнберг в Німеччині, то вони повністю реконструювали котельню в онкологічному центрі і продовжується отримання від них гуманітарної допомоги, як фізичної, так і , скажімо так: це і намети для центрів Незламності. Ми отримали 10 наметів минулого року. Ця робота продовжується. І мені здається, це якраз є тим підтвердженням і тим доказом правильної міжнародної політики, яку Харків дуже багато років проводив. І зараз нам інколи вже не потрібно навіть звертатися до міст і просити якусь допомогу, вони зараз самі звертаються до нас, – яка зараз вам потрібна допомога, які потрібні консультації. 

Так Харків постійно відчуває сильне плече кожного з міст-поратимів, які не залишили його у такий період – період повномасштабної війни.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ЮЛІЯ ЗГУРСЬКА ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА ДЕПАРТАМЕНТУ МІЖНАРОДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА ХМР
Майже всі міста іноземні міста-партнери надсилали нам гуманітарну допомогу, проводили різні акції. Наприклад, місто Лілль, що для нас є дуже цінно, з перших днів направляли не лише продукти харчування, воду, їжу, медичні препарати, а вони почали проводити різні акції на підтримку України. І вже в квітні 2022 року було присвоєно, вперше за історію міста Лілль, було присвоєно місту Харкову звання – почесний громадянин міста Лілль. Насправді, це прояв величезної солідарності та підтримки. Тим паче від такого французького міста як Лілль. У нас вже багаторічна співпраця, але під час війни в Україні ця співпраця перейшла на інший рівень, на найвищий щабель.

І на такий рівень, коли вже чи не весь світ знає, хто такий Харків і де він на мапі України. Більше того, завдяки багаторічним дружнім та партнерським відносинам міжнародна спільнота чує і поважає український Харків. Так, французьке місто Лілль підтримало звернення Харківської міської ради до міжнародного Олімпійського комітету, щоб заборони російським та білоруським спортсменам брати участь в олімпійських та паралімпійських іграх 2024 року. Також місто Лілль вже звернулось до Міжнародного олімпійського комітету з цього приводу.

ОСТАННІ НОВИНИ