Вогонь миру єднає світ. У Харкові пройшов дитячий захід по-литовськи (відео)

20.01.2024 18:55   -

«Вогонь миру єднає світ». Під таким гаслом у Харкові відбувається Захід єдності та солідарності між містами двох країн – Україна/Харків – Литва/Вільнюс. Телеміст Вільнюс Харків мав відбутися ще в грудні під час проведення одного з дитячих свят. Зв’язок тоді перервала довготривала тривога. Захід так і не було проведено. Та учасники телемосту з Вільнюсу наважилися приїхати до Харкова попри безпекову ситуацію. І сьогодні гості з Литви тут з нами, у Харкові,  з подарунками від литовських діточок для маленьких українців.

Зустрічали гостей за народною традицією хлібом-сіллю, бажаючи миру і добра. Вітаючи друзів з Вільнюсу, директор департаменту у справах сім’ї, молоді і спорту Олександр Власенко відзначив, що цей захід демонструє єдність українського та литовського народів. Бо об’єднані любов’ю до свободи та мрією про мирне буття, люди набагато сильніші, каже він. В найтяжчі хвилини Литва була і залишається надійним другом, відданим союзником та партнером України.

ОЛЕКСАНДР ВЛАСЕНКО ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТУ У СПРАВАХ СІМ’Ї, МОЛОДІ І СПОРТУ ХМР
Сьогодні кожен з вас отримає вогонь миру, який привезли наші друзі, бистріше щоб настав мир в нашій країні. Ще хочу сказати, подякувати нашим збройним силам, які боронять нашу країну, завдяки яким ми сьогодні маємо можливість проводити це свято для вас.

Маленький вогник – часточку від єдиного Вогню миру отримала кожна дитина, присутня на святі. Поширення вогню символізує єдність, незламність та віру в перемогу добра. Попереду малечу чекали лише приємні сюрпризи.

Ми привезли багато подарунків і привітань з Литви. З нами прилетів, я сьогодні бачила, сани вже приземлилися, Вільнюський Каледа, це, як Святий Миколай в Україні, і литовські сім’ї збирали, була така акція “Подаруй Різдво українським дітям”, і ми привезли кожному хлопчику в цьому залі, кожній дівчинці, які зібрала окремо кожна одна якась родина.

Це свято організоване, за ініціативи мера Харкова, профільним департаментом для родин переселенців та багатодітних харків’ян. Батьки говорять, діти у захваті від розважальної програми та веселощів.

ТЕТЯНА ПЕРЕСЕЛЕНКА З КУП’ЯНСЬКА
Ми самі з Куп’янська. Тому в нас не дуже гарні новини звідти. Тому такі заходи відволікають від сумних думок, від таких сумних буднів і я сподіваюсь і моїй дитині це подобається. Ій скоро буде п’ять рочків, в садок не ходимо через війну. Дитинство проходить і дитина втрачає такі щасливі моменти і дякуємо людям, які організували таке свято, я дуже їм вдячна. Ми обов’язково будемо ще приходити, коли нас покличуть.

ОЛЬГА ХАРКІВ’ЯНКА
Знаєте, я дуже вдячна, особливо зараз. Дітям дуже важко . Ці вибухи, ці тривоги. Для них це психологічно дуже важко. І такі заходи дуже підходять, розважають, відволікають їх, не знаю, як сказати, і я вважаю таке потрібно робити.

Малеча ж веселилась до схочу. Аніматорам вдалось зацікавити дітей різноманітними конкурсами, іграми, інтерактивним спілкуванням. Завдяки гостям з Вільнюсу, малеча познайомилась з новорічними традиціями литовців. А поява зимового чарівника Каледи додала святу казковості, огорнувши малечу атмосферою добра і радості. Особливо дітям сподобалось порівнювати литовські звичаї і слова з українськими.

Окрім веселих розваг діти долучились і до вивчення українських народних традицій. Ось так, наприклад, проходить майстер-клас українського танцю ” Печене порося”.

Пояснення були зрозумілими, діти швидко підхоплювали рухи і вже через декілька хвилин пари дівчат і хлопців закружляли в веселому танку.

А ще кожна дитина на святі мала змогу самостійно зробити ось таку ляльку-мотанку – оберег.

Програма заходу після активних танців та пісень передбачала перепочинок, під час якого дітей запросили до творчої майстерні. Всі поробки вийшли одна гарніше іншої. Вражень від вечора у дітей було багато. Тож вони залюбки поділись ними.

АМІНА
Мені сподобалось як ми грали с Сантою.

КАМЕЛІЯ
Мені найбільше сподобалось, як ми танцювали з козаками, як це правильно сказати, з українцями.

НАСТЯ
Мені дуже сподобалось дєлать янголятко і грати з Сантою.

По завершенні свята кожна дитина отримала подарунок – сюрприз, який дбайливо зібрали для них родини з Вільнюсу.

ОСТАННІ НОВИНИ