Влияние курса доллара и цены на газ. Дыра в государственном бюджете Украины

03.02.2020 13:23   -
Автор:
Фінансова діра. Саме так експерти характеризують ситуацію, в якій знаходиться Держбюджет України на сьогодні. І це незважаючи на зростання курсу долара. Такі обставини виникли через низькі ціни на газ та міцний курс гривні. Про це повідомили у Міністерстві фінансів України. 42,6 мільярда гривень – ця сума склала доходи загального фонду державного бюджету, вона була на 13.8 мільярдів гривень менше запланованої суми.
 
Головна причина недовиконання доходів – істотні зміни макроекономічних показників у порівнянні з жовтневим прогнозом уряду. Йдеться про більш міцний обмінний курс гривні, трохи менший обсяг імпорту і низькі ціни на газ.
 
Для порівняння, дефіцит державного бюджету 2019 року був практично повністю профінансований коштом запозичень. Щодо курсу долару на сьогодні . 
 
У бюджеті враховано середньорічний курс – 27 гривень/долар, тоді як середній курс січня склав 24,1 гривню/долар.
 
У  планах міністерства фінансів України, ініціювати низку заходів щодо реагування на фактори, які впливають на доход і видатки державної скарбниці. Ця програма буде запроваджена для нівелювання негативних впливів на бюджет протягом поточного року.