Верховная рада Украины приняла закон про обеспечение личного голосования народными депутатами Украины

20.12.2019 14:57   -
Автор:
Деякі звички народних обранців Україні не змінні. Кнопкодави. Саме так в народі прозвали депутатів, які голосують не тільки за себе, а і за своїх колег. Віртуозності та майстерності деяких з них можна позаздрити. У кожному скликанні Верховної Ради знаходились такі умільці. Але ситуацію намагаються змінити. Законодавчо. 
 
Пояснювальна записка до законопроекту №2148
 
Проектом закону пропонується встановити кримінальну відповідальність за вчинення народним депутатом України будь-яким способом голосування на засіданні Верховної Ради України замість іншого народного депутата – неособисте голосування. Таке діяння каратиметься штрафом від трьох тисяч до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 
За закон проголосував 261 депутат. У Парламенті кажуть, кожен сам за себе. Документом передбачається відеофіксація голосування народних обранців. Її буде здійснювати апарат Верховної ради. У разі виявлення порушення щодо особистого голосування замість іншого народного депутата розгляд питання порядку денного зупиняється.
 
Пояснювальна записка до законопроекту №2148
 
Головуючий на пленарному засіданні встановлює наявність відповідного народного депутата в залі засідань Верховної Ради, а в разі його відсутності повідомляє Верховну Раду про виявлений факт порушення вимог щодо особистого голосування і доручає Лічильній комісії вилучити картку такого народного депутата та передати її головуючому на пленарному засіданні і проводить повторне голосування за пропозицією, яка ставилася на голосування останньою. Після проведення повторного голосування головуючий надає доручення Апарату Верховної Ради невідкладно підготувати повідомлення про виявлене порушення народним депутатом.
 
Дане повідомлення разом з протоколом, стенограмою та відеозаписом надається голові Верховної ради України для направлення до Державного Бюро розслідувань, що і займатиметься такими справами. Журналісти також будуть мати право фіксувати кнопкодавство. У разі виявлення правопорушення потрібно буде подати заяву до апарату Парламенту з відповідними матеріалами фото чи відеозапису.