Вербное воскресенье 2019: гадания и обряды праздника

19.04.2019 15:16   -
Автор:
21 квітня у православних християн Вербна неділя.  Стародавнє свято, що йде корінням в глибину століть, відзначають за один тиждень до свята Великодня. У цей день в усіх церквах відбувається богослужіння, на якому і проводиться обряд освячення гілок верби. Після цього, за словами християн, рослина набуває магічних властивостей. А по поверненню додому зі служби, гілки зберігають біля ікон цілий рік. Також, вважається, що верба оберігає від злих сил і поганих поглядів. Крім того, саме у цей період все ще триває великий піст. Тому в Вербну неділю, як і в інші дні посту, варто відмовитися від активних розваг, від зловживання алкоголем і масових розважальних заходів.
 
Але в свято можна дозволити собі трохи риби, додати в їжу рослинне масло. Вважається, що у Вербну неділю не можна готувати гарячі страви. Також в цей день суворо забороняється робота, особливо фізична. Не можна шити, прибирати квартиру і садити щось в огороді. Однак не варто забороняти собі в цей день дуже багато. Рекомендується провести цей день у колі родини або друзів і порадіти весні, яка вже точно настала і принесла тепло і розкішне цвітіння дерев. 
 
Після Вербної неділі починається Страсна седмиця – найсуворіший тиждень перед Великоднем, що присвячений духовному і тілесному очищенню християн. У цей період починають всі приготування до Світлої Пасхи.