В Украине временно останавливают плановые госпитализации пациентов

25.03.2020 14:10   -
Автор:
В Україні тимчасово припиняються планові госпіталізації пацієнтів. Згідно з відповідним наказом МОЗ, такі заходи діятимуть на період карантину через коронавірус. Ті пацієнти, яким потрібна планова діагностика або лікування повинні перейти на спілкування з лікарем у телефонному або онлайн режимі. А також чітко слідувати правилу, встановленого в країні карантину, у тому числі не забувати про особисту гігієну та засоби індивідуального захисту. 
 
1. Заклади охорони здоров'я повинні:
 
забезпечити тимчасове припинення планових госпіталізацій пацієнтів;
 
вжити заходів щодо збільшення частки медичної допомоги, що надається з використанням технологій і заходів, що застосовуються під час надання медичної допомоги з використанням засобів дистанційного зв'язку для обміну інформацією в електронній формі (надання медичної допомоги із застосуванням телемедицини);
 
забезпечити прийом пацієнтів з ознаками гострого респіраторного захворювання в окремих приміщеннях з дотриманням вимог інфекційного контролю;
 
забезпечити надання екстреної медичної допомоги в повному обсязі. 
 
Втім, у відповідному наказі міністерства є і виключення з правил. Тобто екстрена допомога надаватиметься у невідкладних випадках обов'язково. 
 
У закладах охорони здоров'я не підлягають припиненню термінові і невідкладні планові госпіталізації і планові операції, які пов'язані з:
 
наданням медичної допомоги з-за ускладненого перебігу вагітності та пологів;
 
наданням медичної допомоги вагітним, породіллям, новонародженим;
 
наданням медичної допомоги в спеціалізованих відділеннях закладів охорони здоров'я хворим на онкологічні захворювання;
 
наданням паліативної медичної допомоги в стаціонарних умовах;
 
іншими невідкладними і терміновими заходами по госпіталізації і плановими операціями, коли їх перенесення (відстрочення) несе серйозний ризик життя.