В Украине отменено обязательное ношение школьной формы

21.06.2019 12:24   -
Автор:
Джинсы, светри, кросівки і кеди – школярам дозволили вдягатися на власний розсуд. Шкільна форма, що була обов"язковою майже 20 років, тепер не обов"язкова для носіння, бо відповідний указ другого президента України – Президент чинний Володимир Зеленський скасував. А значить учні зможуть носити те, що подобається. 
 
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №418/2019
 
Визнати такими, що втратили чинність:
 
– Указ Президента України 12 червня 1996 року № 417 «Про шкільну форму для учнів середніх закладів освіти». 
 
Цей Указ набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ  
 
В той же час, щоби шкільні заняття не перетворились, скажімо, на подіум, в Міносвіти і науки вважають, що шкільний дрес-код таки має бути, але домовлятися про це мають спільно вчителі, учні та батьки, зазначила в інтерв"ю одному з українських телеканалів очільниця профільного мінстрества.
 
Лілія Гриневич міністр освіти і науки України 
 
Звичайно, що навчальне середовище зобов’язує до певного дрес-коду. Одяг не може бути таким самим, в якому ви, скажімо, йдете ввечері танцювати. Без сумніву, мають бути якісь правила. Наша ідея – це має бути вибір, злагоджений усім колективом школи. От ми домовляємося: або ми беремо форму, дивимося скільки це буде коштувати – наскільки це підйомно для кожної родини; або домовляємося про загальні речі – наприклад, світлий верх, темний низ і що спідниця має бути певної довжини. 
 
Батьки не раз обурювалися такими шкільними стандартами, а у квітні навіть збирали підписи під петицією до Президента з проханням відмінити шкільну форму, мовляв, що це нетільки дискримінація, а й додаткові фінансові витрати для родин, адже коштує вона не одну сотню гривень. І от послідувало рішення – тепер у школах учнів не зможуть забов"язувати відвідувати заняття у шкільній формі.