В Минздраве планируют второй этап медреформы запустить с 2020 года

09.09.2019 13:04   -
Автор:
Сімейні лікарі у реформу зайшли і в них зросли зарплати, констатують у Мінохорони здоров'я, а от всі інші медики, в тому числі і вузькі спеціалісти, які залишаються в поліклініках, працюють за старою системою і відповідно їхні доходи досі не збільшились, пояснюють чиновники. 
 
Зоряна Скалецька міністр охорони здоров’я України
 
Маємо захистити лікарів в межах захищеного відсотка, в межах тарифу. Стосовно фінансування я веду діалог з міністерством фінансів. Але поки система така: щойно буде зростання економіки — відбудеться зростання заробітних плат. Проте ми зробимо все можливе, щоб підвищити заробітню плату з тих ресурсів, що має міністерство зараз. Звісно, існують проблеми, я про них знаю. Тому закликаю не вдаватися в обговорення кожної, а знаходити шляхи для їх вирішення. 
 
Щоб запустити медичну реформу другого рівня в 2020-му році за гарант пакетом, багато ще не зроблено, зазначає новий міністр. Натомість впровадити її таки планують. І для того, аби з наступного року спеціалізовані медичні заклади могли отримати фінансування від держави, вони повинні стати комунальними неприбутковими підприємствами та підписати договір з Національною службою здоров'я України, як це вже зробили поліклініки та амбулаторії. Мовляв, саме за таких умов пацієнти зможуть отримувати гарантований пакет послуг та аналізів безкоштовно. На сьогодні, кажуть у міністерстві, більше половини таких медустанов в Україні вже автономізувалися, інші знаходяться у процесі реорганізації або розпочинають його у вересні, щоб встигнути до початку оголошення прийому заяв на контрактування на 2020 рік. А ще зауважують, що такі заклади також мають бути комп’ютеризовані і відповідати вимогам з надання гарантованих медпослуг.