В Харькове ремонтируют печи в старинных домах

24.06.2014 17:19   -
Автор:

Дев'ятий будинок по вулиці Українській. Він – ровесник великої Жовтневої революції. Коли його зводили – то не було навіть проекту центральної системи опалення. Тож, як тоді грілися взимку мешканці ось такою грубою, так і досі гріються. Єдине, що змінилося – пічка зараз працює не на дровах, а на газу.

Олександр Ярмак заступник директора КП "Харківське ремонтно-будівельне підприємство"

Основное требование этой печи: 2 часа она работает, нагревает помещение. 4 часа – печь остывает. Нельзя допускать перекалки данной печи. Также нельзя оставлять её без присмотра.

У Харкові опалюються грубами мешканці п'яти із половиною тисяч квартир. І не можно допускати засмічення таких пічей, каже Олександр Ярмак. Тож щороку під час планового огляду пічники очищують такі споруди.

Володимир Заєв пічник

Удаление сажи, удаление посторонних предметов, которые находятся в печи. Потому что бывает голуби оппадают сюда, всякое-разное. Это опасно угарным газом, то, что забивается канал, и угарный газ возвращается обратно. И люди задыхаются.

Також фахівці оглядають пічки і на наявність пошкоджень. Якщо є тріщини – відразу їх замазують. Вкривають лише вогнетривкою глиною. Бо вона і довговічна, і екологічно чиста.

Обслуговувати такі пічки самостійно – не можна, кажуть фахівці, бо це небезпечно. Лише за минулу зиму через неправильний ремонт груб сталося чотири пожежі.

Олександр Ярмак заступник директора КП "Харківське ремонтно-будівельне підприємство"

В некоторых случаях жители трещины, не вызывая специалистов, пытаются устранить трещины сами. У нас был случай на Чебатарской, где жилец задул пеной трещины. И при включении печи пена загорелась, загорелось перекрытие.

Тож аби не допустити трагедії, пічники під час ревізії консультують мешканців будинків. Обходи старих будинків комунальники проводитимуть до кінця вересня.