В Харькове прошел флешмоб против домашнего насилия

25.11.2019 13:45   -
Автор:
Десятки школярів, студентів та небайдужих харків'ян зібралися біля адміністрації Шевченківського району на флешмоб проти домашнього насильства. Учасники закликають жінок не приховувати побиття, згвалтування та психологічний тиск та звертатися по допомогу. 
 
Акція "16 днів проти гендерного насильства" прооходить щороку з 25 листопада по 10 грудня по всьому світу. Тема цьогорічної кампанії – "Розфарбуй світ у помаранчевий колір: покоління рівності вистуває проти згвалтувань".  Саме тому учасники вишикувалися у коло біля великої помаранчевої долоні – символу заходу. 
 
Анастасія Сервілова голова організації учнівського самоврядування Шевченківського району
 
Ці долоньки – це символізує мир, і що суспільство готове надати руку допомоги тим, хто потрапив у такі ситуації, коли на нього впливає насильство.
 
У Фонді народонаселення ООН зазначають, що такі заходи вже дають результати, адже значно більша кількість жінок стала звертатися по допомогу. У 2017 році, за даними Нацполіції, зареєстровано більше 110 тисяч звернень з приводу домашнього насильства по всій Україні, а у 2018 – більше 115 тисяч. І це не дивно, адже жінкам є де отримати пораду. Зокрема, у Харкові створили «Центр надання допомоги постраждалим від насильства», до якого входять: відділення соціально-психологічної допомоги та методичного забезпечення; відділення кризового реагування; притулок для жінок, які постраждали від насильства.
 
Сергій Велигодський регіональний координатор фонду ООН у галузі народонаселення в Харківській області
 
Харків – унікальне місто у плані побудови системи реагування на насильство. Навіть, координаційна рада, яка створена розпорядженням мера, яку очолює Світлана Олександрівна Горбунова-Рубан, заступник мера, вона в своїй назві має таке словосполучення, як "запобігання та протидія" гендерному насильству. Жодна рада в Україні, у містах чи областях, не має такої назви. Це вже говорить про те, що керівництво міста абсолютно чітко розуміє цю проблему. 
 
Такі акції пройшли у 9 районах міста. І долучитися до них може кожен бажаючий, надягнувши одяг, або аксесуари помаранчевого кольору, аби висловити свою солідарність з рухом задля майбутнього, вільного від насильства стосовно жінок та дівчат.