В Харькове приступили к массовому выпуску полимерных люков

01.08.2012 21:44   -
Автор:

Міцний, неважкий та еластичний, не боїться ні холоду, ні спеки. Такий полімерний люк розробив фахівець "Водоканалу" Микола Горох. Чоловік каже – кращого матеріалу, ніж пластикові відходи, і годі вигадати.

Микола Горох, начальник відділу науки та інновацій КП "Харківводоканал":

-Мы определили, что в Харьковском регионе полимерных отходов накапливается 26-30 тысяч тонн в год, из них полиэтиленовых отходов – 80%.

Не один рік чоловіку знадобився, аби вдосконалити свій винахід. Зараз науковець демонструє удосконалений зразок. Таких у місті вже встановили триста штук. Вони пройшли випробування у міських умовах. Та останнє слово – за фахівцями. На пресі його випробовують на витривалість. Спочатку з*ясовують гнучкість такого люку.

Далі – максимальне навантаження. Міць цього полімерного люку навіть прес не витримав.

Ганна Бугаєнко, інженер-хімік випробувальної лабораторії заводу "Харпластмас":

-Пытались проводить испытание до разрушения, но пресс максимально мог выдержать 40 тонн. При этом не разрушился люк  и прогиб был всего 1,5 мм при 40 тонах.

Такі характеристики – при досить невеликій вазі. Полімерний люк легший за чавунний утричі. Кришка важить двадцять кілограмів, стільки ж каркас. Має пластмасовий виріб і фінансові переваги перед металевим.

Микола Горох ,начальник відділу науки та інновацій КП "Харківводоканал":

-Дешевле гораздо. Чугунный люк и канализационный в комплекте стоят  самая минимальная цена 1600 грн. И Чешский, который тяжёлый – 2200 грн. Наш на сегодняшний момент из запирающим устройством 990 грн.

Поступово у Харкові візьмуться за масове виробництво таких люків. Бо мало того, що чавунні дорожчі, ще й популярні серед мисливців за металом. Тому у планах міста встановити до кінця року близько тисячі полімерних люків. Та і це лише початок їх заміни, адже люкове господарство нараховує майже дев"яносто тисяч.

Олена Завгородня, Євгеній Шинкаренко, Харьковские Известия.