В Харькове открыли первый в Украине офис пробации

05.03.2019 16:04   -
Автор:
Завсім новий погляд на реабілітацію та ресоціалізацію людей, що мають проблеми з законом. У Харкові відкрили офіс пробації, для того, щоб створити безпечне середовище для правопорушників та підвищити ефективність їх реабілітації та соціальної адаптації.
Центр такого типу є першим в Україні та враховує європейський досвід роботи з особами, які перебувають у конфлікті із законом.
 
Марина Гричанюк начальник філії Державної установи «Центр пробації» у Харківській області
 
Работа направлена исключительно на человека, на личность. Человек со всех сторон с ним проводят специалисты, изучают все факторы которые привели к совершению преступления для того, что бы помочь человеку это исправить. Мы не рассматриваем человека совершившего преступления как человека вне общества. Мы исправляем все недоработки, которые были до того момента, которые привели его к нам. Мы полностью человеку создаем среду в которой он может изменится.
 
Такий формат напрацьовувся протягом двох років. За допомогою найкращих практик Норвегії, Латвії та Англії була створенна існуюча українська модель роботи саме з такими людьми. 
 
Уле Тер'є Хорпестад Надзвичайний і Повноважний Посол Норвегії в Україні
 
Пробація – це досить нова методика в Україні. Норвезький досвід і досвід інших країн-донорів сподіваюсь буде корисним для розвитку пробації в Україні. Відповідно за європейськими стандартами.
 
До роботи залучатимуться міські та громадьскі організації Харкова, адже комплексний підхід до перевиховання людей, які порушили закон – одне з головних завдань суспільства. 
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського голови з питань охорони здоров'я  та соціального захисту населення 
 
У нас есть общественные организации, которые очень серьезно занимаются людьми оставшимися без такой поддержки. У нас есть волонтеры, которые  знают, понимают и имеют соответствующие навыки для того, чтобы помочь этим людям, подсказать куда пойти, в какую инстанцию, для того, что бы решить те или иные вопросы. Харьков – это часть городской философии работа с людьми, которые нуждаются в помощи.
 
І таку модель роботи з правопорушниками планують розвивати аби врахувати всі недоліки системи, щоб створити схему правильної та ефективної реабілітації, все для того, аби якогомога менше людей повертались на хибний шлях.
 
Олег Янчук директор Державної установи "Центр пробації" 
 
Харків завжди був такою благодатною землею для впровадження ініціатив і пілотів, і звичайно, він є одним з найбільш великих міст, тут найбільший науковий потенціал на Україні. Не хочу ображати інші регіони, в тому числі Київ, але все ж таки Харків – це колиска юридичної науки України. тут є дуже багато активних організацій не державних, тут є дуже хороше сприяння і розуміння з боку державної влади – це єдині умови за яких пробація може розвиватися ефективно.  
 
Також додає Олег Янчук, завдяки напрацюваням Харкова, вже через рік у планах рекомендувати модель центру такого формату для впровадженян і в інших  регіонах країни.